Rodina má přibližně sto padesát žijících členů, na letošním už pátém setkání se jich sešlo sto sedm. „Scházíme se, abychom o sobě věděli. Když jsme rodiny dávali dohromady, vlastně jsme se vůbec neznali. Dřív se dělaly velké svatby, třeba o sto padesáti lidech, tak se i velké rodiny znaly, dneska už se ale nedělají a tak jsme se v posledních letech scházeli jen na pohřbech a zdaleka ne všichni," řekl Tachovskému deníku jeden organizátor ů setkání Rostislav Kozák a dodal, že při letošním shledání se rodina měla možnost poznat zase o kousek víc.

„Za těch pěl let, kdy se scházíme se už všichni známe, moc toho o sobě ale nevíme, například jsme nevěděli, jaké profese se v naší rodině nejčastěji vyskytují. Teď už víme, že máme mezi sebou prodavačky, zedníky, exekutory, velké zastoupení pedagogů, podnikatelů ale i finančních poradců. Máme ale také zlatnici, zdravotní sestry, úředníky i dělníky aj." dodal Kozák.

Zaměstnanci logistické firmy z Nové Hospody se v sobotu dopoledne sešli u obce Třemešné pod Přimdou, aby podpořili celostátní projekt Ukliďme Česko. Za úkol si dali zasázet jeden tisíc listnáčů.
FOTO: Dobrovolníci uklízeli a sázeli stromky

Jak to všechno vzniklo a jak složité bylo dohledat všechny členy rozvětvené rodiny… „Začali jsme sestavováním rodokmenu Kozáků. Tím jsme poznávali další rodiny, se kterými jsme se osobně vůbec neznali. Složité také bylo na všechny sehnat adresy. Moc nám v tom pomohla další členka rodiny Jana Kratochvílová, která to měla před lety zadné jako školní práci" sdělil Kozák.

Rodinné srazy mají od začátku svá pravidla, každý účastník zaplatí poplatek, ze kterého se pak společně hradí nájem sálu a občerstvení. I letošní program sobotního setkání byl organizátory pečlivě naplánován. Na začátku byli všichni přivítáni, poté byli sděleny organizační záležitosti, členové si společně popovídali, co se událo v uplynulém roce. Během sobotního odpoledne pak někteří účastníci setkání vyrazili i na prohlídku bezdružického zámku. Odpoledne už na všechny čekala volná zábava v doprovodu hudební kapely. Program zpestřilo každoroční překvapení rodiny Alexových z klanu Kozáků, tentokráte na téma kankánu a dále vystoupení mažoretek dětí z našich také z našich řad.

„Každý, kdo na setkání přijde má možnost prohlédnout si kroniku rodiny Kozáků. Jsou v ní fotografie a informace od roku 1901. Zajímavostí je, že nejstaršímu členu rodiny Kozáků je pětaosmdesát let a nejmladším je dvouměsíční Tomášek," Kroniku zpracovává rodinu Soulků- jmenovitě Jan a Jana s dcerou Adélkou, kteří jsou také součástí klanu Kozáků" doplnila Jana Vogeltanzová. Ta ještě závěrem zmínila, že se všichni na sobotní akci moc těšili a věří, že se ve stejném, nebo lépe větším počtu sejdou opět za rok.

Členové rodu Kozáků jsou vesměs ze západních Čech. Z Domažlicka, Tachovska, Plzeňska.

Desítky jezdců všech věkových kategorií si přišlo vyzkoušet nově opravený skatepark v okresním městě. První dojmy jsou vesměs velmi pozitivní.
Nový skatepark je otevřen