Značnou míru drzosti a bezbožnosti prokázal zloděj, který se vloupal do fary v Plané. Využil zapomnětlivosti zdejšího faráře Jaroslava Šaška. Ten nezavřel okno do kuchyně v prvním patře fary. Tudy se zloděj dostal do objektu. „Pachatel si vytipoval dobu, kdy ve faře nikdo nebyl, oknem se dostal dovnitř a pak do zamčené místnosti, kde ležely sbírky několika týdnů, připravené k odevzdání do banky. Celkem skoro 11,5 tisíce korun,“ napsal farář Šašek do Plánského zpravodaje. Policie dosud po pachateli pátrá.

„Vloupání se stalo 12. srpna. Není vyloučeno, že si lupič objekt dopředu vytipoval, mohl vědět, že na faře budou peníze ze sbírek. Druhou možností je, že šlo o vloupání provedené bez rozmyslu, zloděj mohl jednat impulzivně a využít otevřeného okna jako pobídku ke vstupu,“ přemýšlí o případu tiskový mluvčí tachovské policie Václav Blahník. Z fary se ztratilo přes osm tisíc korun a přes sto eur. Podle faráře Šaška byl zloděj tak drzý, že nechal na místě činu jako výsměch jednu korunu. Zapochyboval také, že se s penězi někdy shledá. „Stopy pobertovy byly nalezeny, a zdá se, že i on sám. Jenomže z něho to těžko dostaneme zpět,“ napsal kněz do zpravodaje města Plané.

Na Tachovsku je vloupání do církevních objektů v poslední době raritou. V kostelích totiž už není po vlně loupeživých nájezdů ze začátku 90. let co ukrást. Far mnoho nezůstalo, plzeňské biskupství jich mnoho odprodalo jako nevyužitých. „Tento případ patří k ojedinělým,“ říká tiskový mluvčí policie. Plánská farnost se stala terčem zlodějů v poslední době ještě v jednom případě. „Jedna milá mladá paní s děťátkem požádala o zavolání bratrovi, že se stopem vrací z pohotovosti, a pak, že potřebuje dítě přebalit a dát mu napít. Při jeho uspávání v chůzi po faře nezapomněla přibalit k dítěti kasičku s 800 korunami,“