Oba posty budou zastupitelé zastávat jako uvolnění. Jak starostu, tak místostarostku poslalo do křesel osm z patnácti zastupitelů, ostatní se zdrželi hlasování. Rada městysu bude pětičlenná.

Bezprostředně po volbách se vyvíjela koaliční jednání v Chodové Plané dramaticky. Jak Deníku uvedl starosta Ctirad Hirš, nakonec došlo k podepsání koaliční dohody, která dala poměr mandátů v zastupitelstvu 8:7. Do koaliční dohody tedy vstoupila vítězná strana Starostové a nezávislí se Sdružením pro Chodovou Planou a s jednou zastupitelkou za KSČM.

Z diváckého pléna vzešla otázka, zda při takto těsném počtu hlasů bude schopna se koalice dohodnout na spolupráci s opozicí. „Na jednáních před ustavujícím zastupitelstvem jsme dohodli a až vyprchají emoce, tak právě zvolení zastupitelé budou pracovat pro městys. Z mého pohledu nejde o to, kdo byl na jaké kandidátce zapsán, pracovat budou muset všichni," poukázal Hirš. Respektujeme toho, kdo vyhrál volby a je starostou. Dnes politika na čtyři roky končí. Myslím si, že ke sporu nedojde," potvrdil Luboš Hlačík z opozice.

Jak už bylo uvedeno, místostarostkou se stala Zdeňka Štěchová, podnikatelka v oblasti administrativy. V komunální politice není nováčkem, byla členkou rady, předsedkyní finanční komise a do politiky vstoupila před dvanácti lety a setrvala po dobu dvou volebních období. Prioritu pro nadcházející čtyři roky vidí v sídlišti Lučina. „Na sídlišti bydlí mnoho občanů a ti by si zasloužili slušné bydlení. Je tam také dost mládeže a je nutné jim zabezpečit prospěšnou aktivitu. Dnes se jich mnoho věnuje negativním aktivitám," přiblížila Deníku Štěchová.

Shodné priority má i starosta Chodové Plané. „Sídliště projde celkovou opravou a úpravou povrchu. Dojde ke změně parkování, dopravy a také zeleně a chodníků," doplnil Hirš. Jako ožehavou vidí otázku obchvatu městyse. Podle starosty nebude mít Chodová Planá silniční obchvat dříve než v roce 2020. Plánovány ale jsou jistá opatření pro majitele domů u průtahu v ulici Pohraniční stráže. „Minulý týden zde došlo k měření hluku. Občanům bude nabídnuta výměna oken proti hluku," dále řekl starosta s tím, že výměna bude pro majitele domů bezplatná. Více k tématu obchvatu v některém z následujících vydání.