Ranč Kříženec se po loňské premiéře stal opět dějištěm westernových závodů. Přes dvacet jezdců zápolilo v takových disciplínách jako jsou Western Pleasure All Ages, Western Horsemanship All Ages, Trail, Pole Bending, Barrel race a Boot race. Za cizojazyčnými názvy se skrývají například soutěže dovednosti a obratnosti jezdce s koněm v jízdě mezi barely nebo tyčemi či otevírání branek.

Na Kříženci přihlíželo soutěži pod slunečným nebem pozdního léta několik desítek diváků. „Westernové závody jsou specifické tím, že se jezdí v kovbojském stylu. Jak oblečení tak výstroj koně. Jezdec musí mít kovbojské boty, klobouk, košili a rifle. To je standart, bez toho nemůže závodit. Kůň musí mít kovbojské sedlo, které je pohodlnější než anglické," krátce za pořádající ranč Kříženec popsala Štěpánka Žižková.

Jezdci musí se svým koněm zvládnout úkoly podobné těm, které řeší kovbojové při své práci. „Při práci s krávami musí zvládnout přechod přes lávku, otvírání ohradníku, zavírání ohrad, překračování klád, chůzi mezi kameny."

Podobné hobby závody jsou letos na ranči poslední, organizátoři ale plánují další příští rok. „Navštěvujeme jiné ranče a chceme, aby jezdci z nich přijeli i k nám. Člověk si zazávodí a je to moc fajn," podotkla Žižková z Křížence, kde nyní pečují o patnáct koní a jedno hříbě.