Vandalové v té době zničili velký vak s uskladněným krmením pro skot, a tím způsobili škodu v hodnotě kolem sto dvaceti tisíc korun.

„Stávalo se to už i v minulosti, ale v poslední době byl relativní klid. Poškozením tohoto vaku dojde ke znehodnocení uskladněného a konzervovaného krmení pro náš chov skotu, hlavně pro dojnice," uvedl Stanislav Eberl, jednatel firmy Zevyp, která je majitelem venku uskladněného a speciálním vakem zakonzervovaného krmiva.
„Zvláště v tomto ročním období je takové poničení pro nás velká ztráta, neboť následkem letošního sucha je značně napjatá situace kolem krmení," dodal jednatel.

Majitelé krmiva nevylučují, že někdo plachtu odřízl, aby ji užil pro vlastní potřebu. „Postupně jsme v místních médiích, jako je třeba zpravodaj, informovali občany, že tyto plachty lze získat v sídle společnosti a že není třeba takto ničit náš majetek. Celá tato situace nás mrzí, zloději si ani neuvědomují, co vše nám tímto přichystali za potíže," dodal Eberl s tím, že celá žádost byla předána policii k vyšetření.

Jak Deníku jednatel dále řekl, bylo znehodnoceno zhruba 15 vagónů krmení. „Počítal jsem to a pro našich dvě stě krav to je krmení na 21 dní, tedy polovina dávky, protože druhou polovinu tvoří kukuřice," uvedl s tím, že krmení je všude nedostatek, a tak bude muset společnost snížit krmnou dávku, čímž se sníží také užitkovost skotu a dojivost.

Podle policejní mluvčí Dagmar Jirouškové bylo ze soboty ne neděli neznámým pachatelem odcizeno 30 metrů plachty z vaku na senáž mezi obcemi Kladruby a Láz. „Na plachtě vznikla škoda 15 tisíc korun, následná škoda na znehodnocené senáži je 100 tisíc korun," dodala Jiroušková s tím, že policisté událost šetří jako přečin krádeže.

Martina Sihelská