Některé lidi by mohlo zaujmout, že základní kámen byl poklepán až tento týden, i když nová stavba v prostoru bývalých kasáren, hned za výjezdovým místem hasičů, má již pevné základy a připravené zdi. „Termín slavnostního poklepání se upravoval tak, aby se tohoto aktu mohli zúčastnit všichni hosté, kteří byli pozvání. Ano, vypadá to zvláštně, když už stojí zdi. Na druhou stranu je nutné pochválit stavaře, jelikož práce jim jde opravdu od ruky," uvedl na pravou míru starosta Stříbra Karel Lukeš.

Nové moderní zázemí celkově vyjde na částku kolem 9,5 milionu korun. Z těchto nákladů zaplatí 1,5 milionu město Stříbro a osm milionů zřizovatel, kterým je Plzeňský kraj. Stavba by měla být hotova 31. srpna, záchranáři by se se měli přestěhovat do konce října z jejich původního stanoviště, které se nachází v nevyhovující lokalitě naproti světelné křižovatce. „Výjezd je směřován přímo do světelné křižovatky. Ta je například v odpoledních hodinách hodně frekventovaná, tudíž by mohlo dojít k případnému zpoždění příjezdů záchranné služby," uvedl Lukeš.

Novou základnou, ve které budou mít záchranáři blíže i k nedaleké dálnici D5, ovšem novinky nekončí. „K další změně pravděpodobně dojde od ledna, kdy jednu výjezdovou skupinu rychlé lékařské pomoci nahradí dvě. Jedna s lékařem a jedna bez lékaře. Tím dojde k dalšímu zlepšení dostupnosti přednemocniční neodkladné péče na Tachovsku," uvedl v tiskové zprávě mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Vítězslav Sladký.

Při slavnostním poklepání pár slov vyzdvihujících práci záchranářů řekl i poslanec Václav Votava. „Práce zdravotnických záchranářů si velmi vážím. Vím, že jejich činnost je často zneužívána, znepokojují mě i zprávy, kdy se dozvídám, že zdravotníci byli dokonce napadeni. Přeji jim tedy, aby museli z nové základny zasahovat co nejméně a aby všechny výjezdy měly pokud možno šťastný konec."