VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař z Tachova dostal porotu olympiády zauzeným sarančetem

Tachov – Králičí terinka se šneky nebo zauzené saranče třetího milénia. To jsou dvě z pěti jídel, které Josef Kratochvíl předložil porotě v kategorii kulinářské umění na kuchařské olympiádě v německém Erfurtu.

3.1.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Odbornou veřejnost, která jeho kuchařský um hodnotila, zaujalo nejen zpracování a estetická podoba pokrmů, ale také třeba to, že soutěžící využil regionální suroviny z Českého lesa.

Pětichodové regionální menu uspělo, a tak tachovskému kuchaři patří čtvrté místo v konkurenci sedmi desítek renomovaných gastronomů z celého světa.
Z jídel, které předložil, je pro laika asi nejzajímavější zauzené saranče. „Je to i zdravá výživa, hodně proteinů, jídlo budoucnosti," okomentoval kuchař s tím, že v současnosti se třeba právě čerstvá sarančata dají běžně sehnat a jejich úprava není náročná. Po šetrném usmrcení se mohou povařit nebo zaudit a dále různě upravovat.

Porce, které tachovský kuchař předkládal porotě v Erfurtu byly velmi malé. „V kategorii kulinářské umění se jednalo a finger food, což je gastronomický výraz pro miniporce, u nás bychom to mohli přirovnat k jednohubkám," popsal s tím, že ceny uvedených pokrmů z jeho menu by se pohybovaly v řádech desítek korun.
Na soutěž se připravoval půl roku. „Tato jídla, aby mohla v soutěži konkurovat, jsou celkem pracná a náročná na přípravu. Kuchaři z některých zemí si na soutěž přivezli i architekty a designéry, kteří jim s estetickou podobou pokrmů pomohli." Tachovský kuchař to všechno zvládl sám.

Josef Kratochvíl (na malém snímku) si svoje kulinářské umění rozhodně nenechává pro sebe. Předává je studentům Střední hotelové školy v Mariánských Lázních, kde už léta vede gastronomický obor. „Protože naše škola připravuje na zakázku i různé rauty, studenti se setkají i s podobným kulinářským uměním a vyzkouší si přípravu různých specialit. Také jezdíme na gastronomické soutěže, ze kterých pravidelně vozíme medaile, z posledních dvou mistrovství republiky jsme přivezli dvě zlata, měli jsme i celkového vítěze, takže je pořád na čem stavět. A hlavně mě to pořád ještě baví, jezdit po soutěžích – jak se studenty, tak i samotného," dodal kuchař.

Autor: Jiří Kohout

3.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Fotbalisté Tachova snadno přehráli Okulu Nýrsko

V Plané se uskutečnil multižánrový festival Vyletnění
17

FOTO: Vyletnění se neslo v duchu svateb

FOTO: Druhý koncert kapel z partnerských měst měl úspěch

Stříbro – Již od odpoledních hodin začalo stříbrské náměstí ožívat proudícími lidmi. Na programu dne totiž byl v pořadí druhý koncert kapel z partnerských měst Stříbro a Vohenstrauss.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

A zase ten Bakoš. Tentokrát sestřelil Jihlavu

Plzeň – Viktoria Plzeň vyhrála 2:1 v Jihlavě gólem z 92. minuty.

Obrazem: Dobrovolní hasiči soutěžili ve Ctiboři

Ctiboř - Na fotbalovém hřišti obce Ctiboř se opět konal již tradiční Memoriál Františka Žejdla a Memoriál Ing. Josefa Dvořáka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení