VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař z Tachova dostal porotu olympiády zauzeným sarančetem

Tachov – Králičí terinka se šneky nebo zauzené saranče třetího milénia. To jsou dvě z pěti jídel, které Josef Kratochvíl předložil porotě v kategorii kulinářské umění na kuchařské olympiádě v německém Erfurtu.

3.1.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Jarmila Kuncová

Odbornou veřejnost, která jeho kuchařský um hodnotila, zaujalo nejen zpracování a estetická podoba pokrmů, ale také třeba to, že soutěžící využil regionální suroviny z Českého lesa.

Pětichodové regionální menu uspělo, a tak tachovskému kuchaři patří čtvrté místo v konkurenci sedmi desítek renomovaných gastronomů z celého světa.
Z jídel, které předložil, je pro laika asi nejzajímavější zauzené saranče. „Je to i zdravá výživa, hodně proteinů, jídlo budoucnosti," okomentoval kuchař s tím, že v současnosti se třeba právě čerstvá sarančata dají běžně sehnat a jejich úprava není náročná. Po šetrném usmrcení se mohou povařit nebo zaudit a dále různě upravovat.

Porce, které tachovský kuchař předkládal porotě v Erfurtu byly velmi malé. „V kategorii kulinářské umění se jednalo a finger food, což je gastronomický výraz pro miniporce, u nás bychom to mohli přirovnat k jednohubkám," popsal s tím, že ceny uvedených pokrmů z jeho menu by se pohybovaly v řádech desítek korun.
Na soutěž se připravoval půl roku. „Tato jídla, aby mohla v soutěži konkurovat, jsou celkem pracná a náročná na přípravu. Kuchaři z některých zemí si na soutěž přivezli i architekty a designéry, kteří jim s estetickou podobou pokrmů pomohli." Tachovský kuchař to všechno zvládl sám.

Josef Kratochvíl (na malém snímku) si svoje kulinářské umění rozhodně nenechává pro sebe. Předává je studentům Střední hotelové školy v Mariánských Lázních, kde už léta vede gastronomický obor. „Protože naše škola připravuje na zakázku i různé rauty, studenti se setkají i s podobným kulinářským uměním a vyzkouší si přípravu různých specialit. Také jezdíme na gastronomické soutěže, ze kterých pravidelně vozíme medaile, z posledních dvou mistrovství republiky jsme přivezli dvě zlata, měli jsme i celkového vítěze, takže je pořád na čem stavět. A hlavně mě to pořád ještě baví, jezdit po soutěžích – jak se studenty, tak i samotného," dodal kuchař.

Autor: Jiří Kohout

3.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ocenění sociálních pracovníků a učitelů Josefem Bernardem

Učitelé a sociální pracovníci získali ocenění od hejtmana

Ilustrační foto

Lídr ze Stráže doma vysoko prohrál s Přimdou

Mateřinky vítají jaro

Tachov - Zima byla dlouhá a tak se všichni těší na jaro. Pomoc sluníčku získat mu potřebnou sílu, aby přemohlo vládu zimy se snaží i děti z mateřských a základních škol tvořením i rituály.

Domov pro seniory možná již příští rok

Bor – Při posledním veřejném zasedání zastupitelstvo opět vyneslo na povrch otázku výstavby domu s pečovatelskou službou v Boru. Tou se město zabývá již několik let.

AKTUALIZOVÁNO

Ztracenou ženu našli v polích. Podchlazenou, ale živou

Klatovy – Šťastný konec měla pátrací akce po 42leté ženě z Klatov, která v úterý 28. března v 9.30 hodin odešla ze svého trvalého bydliště do zaměstnání a od té doby se po ní slehla zem.

Kostelní pozvala malé florbalisty

Tachov – Tradiční florbalový turnaj se uskutečnil v tělocvičně Základní školy Kostelní v Tachově. Pozvání opět přijaly děti z tachovských mateřských škol, kteří se utkaly se žáky z prvního ročníku základní školy Kostelní. Turnaje se zúčastnilo pět týmů, zápasů se hrálo celkem deset, systémem každý s každým.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies