VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchaři chtějí prodat zkušenosti z ciziny

TACHOV, PLZEŇ - Několikaleté kuchařské zkušenosti získané v zahraničí se spolu se svým bratrem rozhodl v Čechách prodat devětadvacetiletý Jan Hvizdoš z Tachova

26.6.2008
SDÍLEJ:

Devětadvacetiletý kuchař Jan Hvizdoš (na snímku), chce spolu se svým bratrem prodat zkušenosti získané v zahraničí. Foto: Archiv J.H.

V Plzni otevřel v Thámově ulici restauraci, která by měla hosty přilákat nejen tradiční českou kuchyní, ale hlavně změnou zažitého jídelníčku. „Poznal jsem, že strávníci jsou už těmi těžkými českými jídly utahaní. My proto do tradičních jídel chceme přinést něco nového, co ale bude mít zároveň český ráz. Hlavně se spoléháme na bylinky a věříme, že strávnící ten rozdíl poznají,“ míní Jan Hvizdoš, který vařil v hotelích například v Německu a Velké Británii.

Zkušenosti ale nasbíral také v Americe. Mezi klienty, kteří si pochutnávali na jeho specialitách, byla řada celebrit. „Například bývalý britský ministerský předseda Tony Blair. V Anglii bývá zvykem, že host, kterému jídlo chutná, navštíví kuchaře, který mu menu připravil. A dokonce si nechá připravit ještě jednu porcičku s sebou. Několikrát se mi to stalo. A je to velká pocta,“ potěšilo devětadvacetiletého kuchaře.

Plzeňské konkurence se sourozenci nebojí. „Chodí k nám okukovat, jak co děláme. Z jejich chování poznám, že se jedná o konkurenci,“ usmívá se Jan Hvizdoš. Ten zároveň věří, že jeho práci ocení i noví zákazníci. „Restaurace, která tady přednedávnem byla, ztratila vzhledem k přístupu bývalého majitele jakýsi dobrý punc, ale já doufám, že si k nám klienti zase cestu najdou,“ dodal. Zajímali jsme se o to, jakou kuchyni obyvatelé tachovského regionu vyznávají.

„Upřednostňuji spíš stravu lehčí, to znamená hlavně zeleninové pokrmy. Pak si umím pochutnat na těstovinách. Tradiční vepřo knedlo zelo už mi tak trochu leze krkem. Sice je to národní jídlo, ale řada kuchařů s ním dělá nekonečné pokusy, které s tradicí už nemají pranic společného,“ krčí rameny Martin Zdráhal z Plané. „Když do hospody na jídlo, tak jedině na gulášek. Ale ten musí být podle mých představ. Ne moc ostrý a hlavně musí být z jemného hovězího masíčka,“ usmívá se Jaroslav Klestil z Tachova.

„Vyznávám resturace, ve kterých jejich majitelé dokáží navodit pravou domácí atmosféru. Nesnáším totiž komerční prostředí. Někteří hospodští totiž chtějí mít co nejvíc stolů, a tím pádem i hodně hostů. Ale jak se tam pak cítí náhodní klienti, to je příliš nezajímá. Škoda, české pohostinství by si zasloužilo ze strany provozovatelů lepší pozornost,“ je přesvědčená sedmatřicetiletá Květoslava Janovská ze Stříbra.

Autor: Miloš Němec

26.6.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Fotbalisté Tachova snadno přehráli Okulu Nýrsko

V Plané se uskutečnil multižánrový festival Vyletnění
17

FOTO: Vyletnění se neslo v duchu svateb

FOTO: Druhý koncert kapel z partnerských měst měl úspěch

Stříbro – Již od odpoledních hodin začalo stříbrské náměstí ožívat proudícími lidmi. Na programu dne totiž byl v pořadí druhý koncert kapel z partnerských měst Stříbro a Vohenstrauss.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

A zase ten Bakoš. Tentokrát sestřelil Jihlavu

Plzeň – Viktoria Plzeň vyhrála 2:1 v Jihlavě gólem z 92. minuty.

Obrazem: Dobrovolní hasiči soutěžili ve Ctiboři

Ctiboř - Na fotbalovém hřišti obce Ctiboř se opět konal již tradiční Memoriál Františka Žejdla a Memoriál Ing. Josefa Dvořáka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení