Ale nejen stropy byly součástí rozsáhlých změn. „Dnešní otevření opraveného kulturního domu je trochu symbolické, protože se stavěl přesně před čtyřiceti lety a stavěly jej svépomocí generace, které jsme pozvali na dnešní setkání seniorů," uvedl starosta Kostelce František Trhlík. „Chtěli jsme jim ukázat, že jsme jejich dílo opravili, jak se sluší, a že si jejich práce vážíme," dodal.

Celý kulturní dům, kde je i pohostinství a obecní úřad, dostal novou střechu, kompletní vnitřní zateplení, nová okna, vnější zateplení. V sále jsou, jak již bylo uvedeno, jsou nové kazetové stropy, vzduchotechnika, nová elektroinstalace. „Všechny hliníkové rozvody byly vykopány a nahrazeny novými měděnými, včetně rozvaděčů. Zároveň byla zesílena kapacita elektrických rozvodů pro využití ke kulturním účelům," vysvětlil starosta. Sál také dostal nové osvětlení, a to nejen klasické, ale také speciální pro dění na pódiu a zároveň osvětlení pro potřeby stolních tenistů, kteří v sále hrají své mistrovské zápasy.

Dodatečně budou instalovány automaticky posouvatelné rolety, které oddělení přísálí od velkého sálu.

Na pódiu je také nová opona. „Jen ta opona, ač se to nezdá, přijde na šedesát tisíc korun," uvedl Trhlík.

Rekonstrukce kulturního domu stála zhruba tři a půl milionu korun. Dva a půl milionu získala obec formou evropské dotace prostřednictvím Ministerstva životního prostředí. Zbytek financovala obec z vlastního rozpočtu.

Modernizace se dočkala i hospůdka, kde je nová kuchyně a zákoutí s hernou pro mládež. „Ovšem nikoli s výherními automaty, ty u nás nechceme, ale je tam stolní fotbálek, šipky a podobně," dodal starosta.

Na energiích by podle něj měla obec ušetřit, teď po opravách, zhruba osmdesát tisíc ročně.

Při prohlídce sálu jsme zastihli také muže, který se podílel na stavbě objektu. „Pamatuji si, jak jsem tady kopal základy. Teď jsem si to prohlédl a je to hezké. Hlavně, aby to vydrželo," řekl Deníku muž, který si nepřál zveřejnit své jméno.