Lázeňské město, které je jediné v Plzeňském kraji, oživují čeští a němečtí sochaři. Již po deváté se sešli na mezinárodním dřevosochařském sympoziu a doslova před zraky lázeňských hostů a turistů ze širokého okolí tvoří svá díla. Používají motorvé pily, dláta a sekery. Pět umělců vytváří skvosty přímo v parku pod altány v těsné blízkosti Prusíkova pramene.

,,Umělci dostali k sochání dvoumetrovou kulatinu o průměru zhruba sedmdesáti centimetrů. Na výběr je topol nebo dub,“ uvedla pracovnice marketingu Léčebných lázní Konstantinovy Lázně Kateřina Fučíková. Po dokončení zůstávají skulptury v lázeňském parku, k dnešnímu dni je jich čtyřiadvacet, z toho jsou dvě malované. Lázně platí umělcům ubytování a stravu. ,Sympozia se zúčastňují čeští sochaři Václav Kaše, Ivan Šmilauer a Robert Hajšman. Marcel Sauter a Annete Heitzová přijeli z Německa.

„Lázeňský park je vhodný na umístění takovýchto soch,“ řekl Ivan Šmilauer z Pacova, již tradiční účastník tohoto sympozia. „Tato akce se může opakovat každoročně, protože za pár let některá z dřevěných děl mohou shnít,“ dodal autor. Součástí celého sympozia jsou taneční večery, jazzové, dechové a symfonické koncerty a také turnaje v oblíbeném pétanque. Sympozium končí šestého září v patnáct hodin slavnostní vernisáží v lázeňském parku, program volně pokračuje večer, kdy vystoupí klarinetové kvarteto.