Netopýr není létající myš, geneticky má blíže k velrybě a lvu než k hlodavcům, vidí ušima, a i když obědvá hmyz jako třeba žáby a ptáci, přesto má velice ostré zuby. Řadu dalších zajímavostí o netopýrech představuje v současnosti Muzeum Českého lesa v Tachově. Výstavu s názvem Netopýři Smrčin v úterní podvečer zahájil vernisáží Pavel Řepa. Připravili ji a zapůjčili nám němečtí kolegové a ochranáři ze správy přírodního parku Fichtelgebirge, nebo chcete-li po našem, Smrčiny, řekl úvodem Řepa. „Netopýři jsou živočišná skupina, která kdysi vyvolávala v lidech spíše odpor. Ještě jako student pamatuji, že jsme někde na Moravě viděli netopýra přibitého na vratech. To se dělávalo snad proto, aby si z toho ti ostatní vzali špatný příklad a nelezli tam," vyprávěl příhodu přítomným na vernisáži s tím, že dříve se děly takovéto nesmysly, ale v současné době se stali netopýři spíše oblíbenou skupinou. To dokládá návštěvnost například Netopýřích nocí, kdy se počty návštěvníků pohybují ve stovkách.

Zoologové věří, že netopýr si dále bude získávat přízeň lidí. Už proto, že kdysi se přidružili k lidem a začali využívat lidských staveb ke svému životu. „Jde o skupinu, kde řada druhů je synantropních to znamená, že využívají blízkosti lidských obydlí. A protože jsou všichni naši netopýři hmyzožraví, musí složitě překonávat zimní období. Je velice důležitá ochrana zimních úkrytů," vysvětlil dále Luděk Bufka, zoolog z Národního parku Šumava, který na vernisáž dorazil s dalšími kolegy právě z monitoringu netopýrů. „Byli jsme u Mariánských Lázní, Výškovic a na dalších místech sčítat v podzemí netopýry," pověděl Deníku. Podle jeho poznatků je v místech, která v úterý navštívili spíše nadprůměrný počet netopýrů. Na základě sčítání zoologové zjišťují, že populace netopýrů v posledních letech narůstá. „Přesto jsou to živočichové zranitelní a je potřeba je chránit," dodal.

Po vernisáži se skupina návštěvníků vydala se svítilnami pod vedením zoologů do sklepů muzea hledat netopýry. Poměrně teplé sklepení s klenutými stropy, původně využívané jako sklad potravin ukrývalo jediného netopýra.