„Hlavním důvodem konkurzu je útlum stavebních prací v Německu a potažmo i v celé Evropě, ke kterému došlo v posledních letech, protože hlavní náplní výroby podniku byly komponenty pro stavební stroje," řekla Deníku insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková.

Ekonomickou situaci společnosti nevylepšilo ani propojení na sesterskou společnost v Německu, která sama prochází konkurzem. „Je to však dobrý, životaschopný podnik, který může při kvalifikovaném vedení úspěšně fungovat nejen na německém, ale i na našem trhu," míní správkyně.

Výroba ve firmě Franz Eder bude s největší pravděpodobností pokračovat i po plánovaném prodeji, a tak by více než stovka zaměstnanců tohoto podniku neměla přijít o práci. O novém majiteli se rozhodne během podzimu.

Ve firmě, která sídlí na výpadovce z Tachova směrem k Halži, se zabývají výrobou ramen a dalších částí bagrů, jeřábů a rámů pro stroje. Obráběcí centra umožňují opracovat těžké komponenty až do délky 27 metrů. A je zde možné zhotovit díly až do hmotnosti 32 tun. Zhruba 90 procent produkce jde na export převážně do Německa. Více se budeme tématu věnovat v příštím týdnu.