I když celá příhoda vyvolává spíše úsměv, podle odborníků takovéto dění nelze podceňovat. „Bylo to několik dní poté, co probleskla zpráva, že bylo několik běženců zadrženo v okolí Rozvadova. Jeden občan si všiml, že u lesa zastavily autobusy a z nich vystoupili lidé a začali se pohybovat po celé lokalitě," uvedla starostka Studánky Irena Zapletalová s tím, že se nedalo vyloučit podezření na uprchlíky mířící do Německa.

Ihned byla informována policie, která na místo vyrazila. Naštěstí se ukázalo, že se nejedná o nelegální migranty, ale účastníky organizované akce.

„Před rokem jsme na obecním úřadu schvalovali akci, při které se jednalo o celostátní setkání radioamatérů. Měli mít dokonce zázemí u nás v kulturním domě, ale to pak odvolali," vysvětlila dále starostka. Setkání se nicméně uskutečnilo a radioamatéři se přesunuli právě na louky ke Studánce, kde se pak v terénu věnovali svému hobby. „Je to možná úsměvné, ale na druhou stranu je dobře, což potvrdila i policie, že na to občan upozornil, jindy by se opravdu mohlo o běžence jednat," dodala.

Tachovsku se velké vlny běženců ze zemí třetího světa víceméně vyhýbají, nicméně i tady bylo zaznamenáno několik případů zadržení. Nejzávažnější se stal koncem července, kdy bylo na dálnici D5 v nákladním automobilu objeveno 76 nelegálních migrantů, mezi nimi i několik dětí.

Od té doby zaznamenáváme na Tachovsku ojedinělé případy a menší zadržené skupiny. „Počátkem měsíce srpna bylo šest běženců objeveno u čerpací stanice na dálnici u Kladrub. Potom 13. srpna bylo v okolí Rozvadova zadrženo šestnáct nelegálních migrantů," uvedla Deníku policejní mluvčí Ivana Jelínková.