Příští rok se obyvatelé této slepé ulice zřejmě nápravy dočkají. Město Přimda, pod které Velké Dvorce spadají, našlo v rozpočtu na příští rok peníze na vykoupení komunikací.

Na nákup pozemků od jenečského statku je v rozpočtu vyčleněno 350 tisíc korun. Podle některých názorů to stačit nebude. „V rozpočtu jsou zřejmě ceny podle původního odhadu, teď jsou ale už jiné," uvedl na veřejném jednání zastupitel Jindřich Stejskal.

Radnice ale nakonec přislíbila, že finanční zdroj na odkoupení pozemků zajistí, aby mohla cesta konečně vypadat důstojně. Důvodem k odkoupení je také fakt, že vlastník se o komunikaci vůbec nestará. Město už zaslalo několik upozornění na stav, ale bez odezvy.

Hlavní priorita

I když v rozpočtu města na příští rok netvoří nejvyšší částku, je podle starosty Miloslava Kunta největší prioritou pro příští rok nákup nebo výstavba haly na posypový materiál.

„Protože zima u nás bývá na údržbu komunikací velmi náročná, je proto třeba posypový materiál navozit a vytvořit jeho zásoby už v letních měsících. A vlastní sklad nemáme, doposud jsme inertní posypový materiál i sůl skladovali bezplatně v soukromé hale," popsal starosta s tím, že město potřebuje každou zimu přibližně 60 až 80 tun posypového materiálu.

Zastupitelé schválili návrh, v němž je na pořízení haly na posyp vyčleněno něco přes půl milionu korun. „Zatím jsme nerozhodovali, jakou variantu zvolíme – jestli si nechat postavit úplně novou halu, nebo odkoupit od pana Langmajera stávající halu, kterou nám zatím bezplatně půjčuje," doplnil Kunt.

Škola dostane myčku

K nejvyšším výdajovým položkám přimdského rozpočtu patří tři a půl milionu korun na tamní základní školu. Jak Deníku vysvětlil starosta města, jedná se o peníze nejen na běžný provoz a údržbu, ale také na opravu poškozeného oplocení školy a na nákup nové myčky nádobí pro školní kuchyni. Na mateřskou školu bude v příštím roce vyčleněno šest set tisíc korun.

Významnou částku schválili zastupitelé také na opravu kaple sv. Vendelína v Třískolupech, která příští rok pohltí jeden a půl milionu korun. „Na této kapli je v havarijním stavu krov a střecha, které se budou v příštím roce opravovat," vysvětlil Deníku přimdský starosta.