Úřady se snaží informovat vlastníky o tom, že je jejich povinností ho likvidovat. „Tato povinnost vychází přímo ze zákona. Pokud zjistíme, že vlastník nezasahuje, vyzveme ho k tomu. V případě, že tak neučiní, hrozí mu pokuta. Fyzickým osobám ji můžeme udělit až do výše třiceti tisíc korun, právnickým pak až do půl milionu," uvedla Deníku Ilona Gonová z tachovského městského úřadu. „Naši pracovníci se snaží jeho výskyt mapovat a informovat dotčené obecní úřady," dodala Gonová.

Mezi nejpostiženější obce na Tachovsku patří Chodová Planá. V jejím těsném okolí se nachází několik lokalit, kde se bolševník vyskytuje ve velkém množství. Úřad městyse podle slov starosty Ctirada Hirše se invazivní rostlinu snaží likvidovat. „Problém se hlavně týká vlastníků pozemků, jako je například Pozemkový fond. Naše obecní pozemky ošetřujeme. Snažíme se zabránit tomu, aby se tento plevel šířil do zámeckého parku. Už jsem o tom jednal i s ředitelem Pozemkového fondu, aby informoval nájemce. Jinak proti němu bojujeme už dlouhou dobu. Jednou z metod je, posekat pozemek, a pak vypustit dobytek. Ten totiž velmi mladé rostliny bolševníku spase," doplnil starosta. „Ovšem důležité je, aby se proti němu bojovalo komplexně. Nejvíce problémů nám však dělá stav na mariánskolázeňsku. Pokud tam proti tomu nic nedělají, pro nás je to, jak se říká, nekonečný příběh. Od nich se totiž semena bolševníků šíří, často s velkou vodou. Kdysi zde byla snaha jeho výskyt podrobně zmapovat, ale ta bohužel ustrnula na mrtvém bodě," dodal starosta Chodové Plané Ctirad Hirš.

Likvidace bolševníků odsává peníze i z lestkovské obecní pokladny. Podle starostky Renáty Šilingové jdou náklady do tisíců korun ročně. „Na území naší obce je jedna lokalita výskytu bolševníku. Tu právě v současné době likvidujeme. Ta se nachází v blízkosti Vysokého Jamného. V nedávné době jsme rostliny posekali. Nyní čekáme na vhodnou dobu, kdy budeme moci území ošetřit i chemicky. To kvůli deštivému počasí v poslední době nebylo dost dobře možné," popsala deníku aktuální stav starostka. Obec likviduje na svých pozemcích tuto nebezpečnou rostlinu sama. „Dělají to přímo naši zaměstnanci," dodala.

Podle jejích slov je zapotřebí ještě jednat s vlastníky stejně postižených pozemků. „Zatím jsem s nimi nejednala, ale připravuji se na to. Předpokládám, že ví, že je to jejich povinnost," doplnila Šilingová. Podle jejích slov se zatím nedá mluvit o tom, že by se plochy zasažené bolševníkem dařilo zmenšovat. „To bych zatím neřekla," vyjádřila se závěrem lestkovská starostka.

Bolševník se průběhem let rozšířil prakticky po celém okrese, vyjma okolí Boru. Nevyhnul se ani území Chráněné krajinné oblasti Český les. I zde působí celou řadu problémů. Přesto se však soustředěná péče o zasažené pozemky začala vyplácet. Lesníci místy dokonce zaznamenali jeho ústup. „Daří se nám postižené plochy zmenšovat. Specializovaná firma loni nasadila nové, účinné prostředky," sdělil revírník Karel Fanta, který má na starosti pozemky okolo vrchu Havran a Zlatého potoka.

„Je to menší problém než na Tachovsku. Nicméně i tady jsou lokality, kde se musí likvidovat. Převážně v okolí řeky Mže," řekla Dana Rožánková ze stříbrského městského úřadu. „Většina vlastníků pozemků jej likviduje, ale každý rok se nám stává, že některé z nich musíme vyzývat, aby proti bolševníku bojovali. Daří se nám v tom, že se plocha zamořená bolševníkem nezvětšuje. V této věci je rozhodující, že do boje proti tomuto plevelu se aktivněji zapojily Mariánské Lázně. Právě z této lokality se totiž tento nebezpečný plevel neustále šíří ," dodala Rožánková.