Lípy ze Starého Sedliště se probojovaly do finále v anketě Strom roku 2007. „Vždy, když se vyhlašoval vítěz v této anketě, jsem si říkala, že jsme se měli přihlásit. Letos jsem si našla informace a lípy jsme přihlásily. Postup do finále nás přímo nadchl,“ říká Stanislava Fojtíčková, starostka Starého Sedliště. Na začátku stálo v těsné blízkosti hřbitova sedm stromů.

„ V pramenech se uvádí toto místo jako poutní u sedmi lip. Zubu času však odolaly jen čtyři stromy. Jeden stojí dvě stě metrů od kostela u kapličky. Druhý u vchodu do kostela. Zbylé dvě rostou těsně vedle sebe na hřbitově. Mezi nimi stojí pamětní deska, která připomíná všechny pochované na zdejším hřbitově,“ uvedla starostka. Právě ´dvojčata´ byla přihlášena do ankety Strom roku.

Tyto dva stromy nesou svědectví o střídání generací Čechů a Němců, kteří ve Starém Sedlišti a přilehlých obcích žili a pod kořeny vraceli zemi své předky. O historii stromů chtějí radní pátrat víc. Ty narostly až do výšky dvacet čtyři metrů. „Jsou přibližně tři sta až čtyři sta let staré. Obvod stromu ve výšce sto třicet centimetrů je čtyři sta čtyřicet centimetrů,“ konstatovala Fojtíčková.

Soutěž se pro širokou veřejnost naplno rozeběhne prvního srpna. Jak chcete strom medializovat? „Každého, koho známe, budeme oslovovat. Kam to půjde, rozmístíme letáček. Přemýšlím i nad propagací ve školkách a určitě i ve školách. Zároveň chci oslovit i starosty ostatních obcí, aby nám ve sbírání hlasů pomáhali,“ vyjádřila se starostka. „Loňský vítěz získal dvanáct tisíc hlasů. Uvidíme, kolik jich dokážeme posbírat my,“ dodala závěrem Fojtíčková.