„Na základě vašeho podání nebyl shledán důvod pro odstoupení zastupitelů a starosty a vyhlášení mimořádných voleb, nebotˇ není prokázáno, že funkci zastupitelé a starosta nevykonávají svědomitě, v zájmu obce a jejích občanů,“ četl mimo jiné starosta Lomu u Tachova Aurel Ardeleanu z textu odpovědi. Toto slyšely téměř čtyři desítky místních obyvatel, které se přišly v úterý podívat na další veřejné zasedání zastupitelstva v Lomu u Tachova. To mělo na programu jediný bod.

Tím bylo právě vyjádření se zdejšího obecního úřadu k petici, kterou místní předali starostovi minulý měsíc a požadovali v ní odvolání jeho i celého zastupitelstva. Lehce připomeneme důvody, kvůli kterým byla petice sepsána. Obyvatelé Lomu se totiž domnívají, že starosta i zastupitelstvo nehájí zájmy obce a místních občanů a vyjadřovaly v ní svoje obavy, že jim budou násilně odebrány zahrádky. Také jsou přesvědčeni, že dotyčné pozemky by mohly být předmětem spekulací zastupitelstva. „Od výrazu ´násilné odebrání zahrádek´ se zastupitelé obce v čele se starostou obce zcela distancují, nebotˇ pokračují v plánu, který byl odsouhlasen bývalým zastupitelstvem.

Smlouva o vyhotovení územního plánu obce byla uzavřena bývalým starostou již před čtyřmi lety. V budoucnosti (bude záležet na dotacích a finančních prostředcích obce) nebude docházet k násilnému odebrání zahrádek, ale bude dodržena výpovědní lhůta, která je uvedena ve smluvním vztahu mezi obecním úřadem a jednotlivými nájemci,“ četl starosta další pasáž z odpovědi. „Zahrádky se v žádném případě násilně odebírat nebudou,“ řekl starosta na zasedání zastupitelstva, ,,budeme vždy postupovat podle smlouvy, dodržíme tříměsíční výpovědní lhůtu,“ snažil se místní uklidnit.

Některým obyvatelům Lomu se však odpověď na petici nelíbila a považovali ji za nedostatečnou. „Já starostovi ani novému zastupitelstvu nevěřím,“ řekl Vladimír Petráška z Lomu. „Odpověď na petici je psaná přes zákony,“ dodal. Pro starostu Ardeleanu je však věc už uzavřená. „Myslím, že jsem lidem dostatečně vysvětlil, co děláme a proč to děláme. Pro mě i zastupitelstvo je to jž uzavřená věc a teď už chceme pracovat v klidu dál,“ podotkl na závěr starosta Ardeleanu.