Pouhých dvacet dětí se příští rok zúčastní lyžařského výcviku , která pořádá ZŠ Na Valech v Plané. „Na hory jezdí sedmáci každý rok. V posledních letech ale máme problémy zaplnit místa, a tak dáváme šanci i ostatním zájemcům z druhého stupně.

Na příští kurz do Krušných hor pojede jen dvacet dětí,“ řekl Deníku zástupce ředitelky školy Jiří Čepelák. Za tímto trendem vidí Čepelák nejen finanční důvody, které odradí mnoho rodičů od toho, aby zapatili dítěti kurz a vybavení, ale i jiné faktory. „U nás již několik let pořádáme v sozoně každotýdenní lyžařské výlety na hory. Také v trávení volního času mají dnešní děti více možností, než dříve,“ dodal.

Jen za ubytování, stravování, jízdné na vlecích a další položky zaplatí žák zhruba patnáct set až dva tisíce korun. K tomu však musí rodiče přidat ještě kapesné, případně ještě peníze na půjčení lyžařského vybavení, na vlek. „Vloni jsem synovi zaplatila kurz a vyšel mě na dva tisíce. K tomu jsem přidala ještě tisíc korun kapesného, přičemž si z něj hradil i některé jízdy na vleku,“ řekla nám Renata Neckářová.

„Z naší školy pojede tento školní rok na lyžařský výcvik do Krkonoš okolo čtyřiceti žáků, což jsou zhruba dvě třetiny. Dnes rodiče zvažují, jestli potomka na hory pošlou. Když rodina nelyžuje, většinou si řekne, že vybavovat dítě pouze na jednu akci je zbytečné,“ řekl Radek Červený, ředitel ZŠ Hornická v Tachově.