Pro předškoláky z Chodové Plané a okolí bylo úterý slavnostním dnem. Od čtrnácti hodin se totiž konaly zápisy do první třídy. Ze spádových oblastí mělo přijít k zápisům 32 dětí. „Přišlo jich dvacet pět. Navíc ne všechny děti nastoupí v září do první třídy," uvedl ředitel Základní a mateřské školy v Chodové Plané Jan Ambrož s tím, že některým rodičům bylo doporučeno zvážení odkladu nástupu školní docházky. „Počet dětí u zápisů je poslední roky stejný nebo o něco málo vyšší." Počty žáků ve třídách školy překračují mírně číslo dvacet. Základní škola v Chodové Plané má celkem pět tříd prvního stupně a posledních několik let má počet prvňáčků ve třídě vzrůstající tendenci.

Záchlumí

Už když šel ze školky nabádal pětiletý Štěpán Schneider svého dědečka, aby pospíchali. V úterý byl totiž jeho velký den, šel do zápisu do první třídy Základní školy v Záchlumí.

„Synovi bude šest let v březnu. Do školy se hrozně těší. Když ho děda vedl ze školky, Štěpán pospíchal, aby mu to neuteklo," řekl Deníku chlapcův tatínek Roman Schneider.

Štěpán tak bude od září jedním ze čtyř prvňáčků, kteří do malotřídky v Záchlumí nastoupí. Dalšími budou Kateřina Poslušná, Martin Pešta a Karolína Skoumalová. „Do školy se už těším. Nejvíc na tělocvik a na to, až si budu moct sám číst knížky," svěřil se Deníku Štěpán.

Zápis do první třídy pojali v Záchlumí trochu netradičně. Každé dítě, které přišlo, muselo nejdříve probudit básničkou nebo písničkou princeznu. „S tímto nápadem přišla Barbora Hájková, která bude od září třídní učitelkou prvňáků. Uvítali jsme to, pro děti tak bude zápis netradičním zážitkem," vysvětlil ředitel školy Pavel Kodim s tím, že role spící a následně probuzené princezny se ujala další učitelka, Margareta Náhlovská.

Do školy v Záchlumí, která je určená žákům od prvního do pátého ročníku, chodí v současné době devatenáct dětí. Většina z nich je přímo ze Záchlumí, ale dojíždějí sem rovněž děti z Cebivi, Slavic a Horních Kozolup. Ke škole patří ještě mateřská škola, kterou navštěvuje šestadvacet dětí.

„Jsme sice malá škola, ale snažíme se, aby se tu děti cítily dobře, aby se do školy těšily každý. Zkoušíme je proto i motivovat třeba různými projekty, které s kolegyněmi připravujeme," dodal ředitel.

Děti tak chodily například do čertí školy. „To jsme jim dokonce udělali vstupenky, aby se do čertí školy dostaly," uvedl Kodim.

Ten si chválí spolupráci obce se školou. „Obec nám vychází vstříc, o školu, jejímž je zřizovatelem, se stará vzorně. Zástupci obce chodí pravidelně na naše akce. Je vidět, že obec se snaží školu udržet," uvedl ředitel.