Poté se vydali na orientační jízdu, při které od pořadatele setkání Jaroslava Procházky každý z účastníků obdržel mapu a plán úkolů, které musel na trase splnit. Odpoledne se kolona přesunula na Sycherák, kde setkání pokračovalo soutěží fiátků. Při společném večerním posezení si vítězové převzali ceny a poháry. „Máme radost, že každý rok vzrůstá zájem o účast na setkání. Pořádají se čtyři setkání a někteří účastníci nevynechají žádné z nich. Sem přijelo čtyřiatřicet nadšenců,“ řekl Deníku organizátor setkání.

Pro většinu majitelů jsou Maluchy láskou na celý život a málokterý z nich zůstává u jednoho zaparkovaného v garáži. „Já sám jich mám už pět a jsou tu kluci, kteří lásku k fiátkům přenesli i na přítelkyně nebo manželky a teď jezdí na srazy každý svým,“ usmál se Jaroslav Procházka.

Nablýskané fiátky pak dávají tušit, že je o ně dobře postaráno. Většina s účastníků srazů své vozy vlastní dlouhá léta a nevyměnila by je ani za balík peněz. „Je to koníček a člověk to auto musí milovat. Žádné velké opravy nepotřebuje, když se o něj průběžně staráte je téměř neporuchové. Jde si s ním i vyhrát a jsou tu kluci, kteří mají centrální zamykání, vyměněné silnější motory, moderní světla a další vychytávky,“ naznačil majitel jednoho z fiátků Jiří Kotal z Aše.

Majitelé Fiatů 126b se do kempu na Sycheráku sjíždějí vždy jednou za rok, aby zde předvedli své naleštěné vozy. Letos se spanilá jízda konala na zámecké nádvoří v Boru.Zdroj: Deník / Hohlová Jaroslava

Letošního setkání se už tradičně účastnil i jeden z nejvzdálenějších účastníků srazu Jan Brůha z Prachovic na Pardubicku, který musel překonat před tři sta kilometrů pro okresních silnicích. „Na dálnici bych si s ním netroufl. Jezdíme po okreskách. Mám vyzkoušeno, že krátkodobě jde vytáhnout rychlost i na 110 kilometrů za hodinu, nejvíc mu ale vyhovuje jízda kolem 70 kilometrů v hodině,“ sdělil Jan Brůha.

Nejstarší účastnicí pak byla devětašedesátiletá Jana Prosrová, která si Fiata 126b koupila před desítkami let do práce. Jeho nenáročný provoz, spolehlivost a podoba ji ale natolik uchvátila, že má dnes již druhého fiátka a se svoji švagrovou pravidelně objíždí srazy. „Nedám na něj dopustit a dodnes s ním jezdím denně. Když se něco pokazí, mám šikovného manžela, který vše rychle opraví. I on je milovník fiátků, jen je trochu větší postavy a těžko se do něj dostává, „ usmála se paní Prosrová, která přijela až z Louňovic u Českého Brodu.

Setkání majitelů Maluchů už tradičně pořádá Spolek fiat 126p Domažlice a příští jubilejní desáté výročí chtějí oslavit na náměstí v Domažlicích.

Patnáctý ročník Lázeňské struny v Konstantinových Lázních.
Lázeňská struna oslavila výročí. Přáním pro další ročníky zůstává Tomáš Klus