„Jedná se software, který funguje na poměrně jednoduchém principu. Občan Stříbra během cesty po městě narazí například na vyvrácenou dopravní značku. Do Mapy závad buď zadá souřadnice místa, nebo místo vyfotí. Informace o tomto poškození poté doputuje k osobě zodpovědné za opravu. Ta může reagovat tak, že podá informaci o tom, že se o poškození již ví, případně že se pracuje na jeho opravě nebo že je oprava hotová,“ ve zkratce popsal využití plánovaného systému starosta Stříbra Karel Lukeš.

Jak dále starosta dodal, Mapa závad bude určena především na drobnější a nenadále problémy typu otevřeného poklopu kanalizace, poškození chodníku a podobně.

V mateřských školách v Tachově přivítali jaro.
PODÍVEJTE SE: Jaro přivítaly také děti z Mateřinek

ředpokládané spuštění systému Mapa závad je naplánováno na 3. dubna. Podle stříbrského starosty bude jednou z předních výhod Mapy závad právě komunikace mezi občany a zástupci města. „Občané se budou moci aktivně zapojit do péče o město a pomoci tak pracovníkům města Stříbra s co nejrychlejším vyřešením možného problému. Výhoda to určitě bude i pro samotné zaměstnance. Ne vždy je totiž lehké na nějakou závadu přijít během krátké chvíle. Právě v tom mohou být občané opravdu nápomocní. Krom oprav drobnějšího rázu poslouží Mapa oprav také pro plánování větších rekonstrukcí,“ dodal starosta města.

Částka, kterou města za pořízení popisovaného softwaru zaplatí, se pohybuje kolem pěti tisíc korun. Jak lze ale usoudit ze slov Karla Lukeše, tato částka bude využitím mnohonásobně zaplacena.

Mapa závad bude k dispozici na stránkách města Stříbra i jako mobilní verze. „Právě verze pro mobilní telefony může být využitá k okamžitému nahlášení problému včetně aktuální fotografie,“ na závěr uvedl starosta Stříbra.

V Muzeu Českého lesa se uskutečnila Smrtná neděle.
Foto: Morana odplula po Mži