„Čeká mě operace, tak bylo nutné termín oslav odložit," vysvětlila Deníku dlouholetá vedoucí mažoretek Antonie Francová.

Mažoretky fungovaly v pěti odděleních, jedno však vedoucí k pololetí tohoto školního roku kvůli chystanému zdravotnímu zákroku zrušila. Někteří rodiče se obrátili na Deník s obavami, zda to neznamená konec tohoto druhu umění v Tachově. „Zajímalo by nás, kdo mažoretky povede v době nepřítomnosti paní Francové a jestli budou obnoveny v dalším školním roce," shodli se rodiče.

Podle vedoucí však rodiče nemusejí mít žádné obavy. „Já budu učit do března, potom mě zastoupí moje bývalá žačka Kateřina Kaslová, která to s děvčaty dotáhne do konce školního roku, tedy do června," uvedla Francová s tím, že rodiče nemusí mít strach, mažoretky v Tachově nezaniknou.

Ovšem kvůli pracovním povinnostem zastupující vedoucí bude nutné upravit vyučovací hodiny. „Teď máme výuku v pondělí, úterý a ve středu. Kateřina má pracovní povinnosti a může pouze ve středu a ve čtvrtek. Proto se bude muset upravit rozvrh," vysvětlila vedoucí.

Ta buduje pověst tachovských mažoretek od roku 1995 a vychovala už několik generací děvčat. „Mám radost z toho, že se mi podařilo vychovat nástupkyně. Od září budou mažoretky fungovat opět pod mým vedením a pokud to bude možné, chci spolupracovat na přípravě mažoretek s mými šikovnými svěřenkyněmi, kterých mám za ta léta spoustu," uvedla Antonie Francová.

Tachovské mažoretky patří podle výsledků různých soutěží k nejlepším v západočeském regionu. Pravidelně také vystupují na veřejnosti. Ta se s nimi může setkávat například při pietním průvodu k Mohyle, tento pátek se představí ve Mži v programu k výročí Domova pro osoby se zdravotním postižením Milíře, příští týden na plese v Halži.