S problémem vandalismu se setkávají nejen v Chodové Plané. A nejde jen o silvestrovské oslavy a počínání nenechavců. „Opět jsou rozházené odpadkové koše i poškozené dopravní značky," konstatoval chodovoplánský starosta Ctirad Hirš. „Podobně to vypadá i po některých pátečních nebo sobotních nocích," dále uvedl s tím, že právě firma napravuje škody.

Letos by na stezku do Plané mělo být instalováno veřejné osvětlení. Starosta si ale není jist, zda to pomůže, že vandalové nebudou řádit. Každopádně osvětlení stezky zpříjemní za tmy cestu pěším. V současné době se zpracovává projekt, městys s instalací počítá i v rozpočtu a lampy budou umístěny podél stezky na straně odvrácené od silnice.

Větší klid mají v nedaleké Plané. Zde k žádným větším poškozením nejspíše nedošlo. „Když by se stal nějaký větší problém, nebo nějaká událost v centru, o tom bychom věděli, ale zatím nic nahlášeného nemáme," řekla Deníku starostka Plané Martina Němečková. Z těchto slov se tedy dá usoudit, že ani následný úklid nebude tak zatěžující.

„Krom jednoho zapáleného koše jsme nic jiného nezaregistrovali," uvedl na téma starosta Stříbra Karel Lukeš. Úklid po novoročních radovánkách se zde bude muset odložit, jelikož město řeší naprosto jinou situaci, podobně jako většina republiky. „Odstartovala nám zimní pohotovost, která je teď nejdůležitější. Řekl bych, že úklid není zas tak urgentní, nyní musíme především zaopatřit sněhovou nadílku," dodal starosta.
I v Tachově, kde na úklidu pracuje také firma, připomínal Silvestr spíše víkendové škody. „Byly to spíš takové ty klasické škody, jako jsou například po některých víkendech," řekl starosta Tachova Jiří Struček a dále dodal. „Firma zajišťuje stejný úklid od ledna do prosince, akorát někdy s větším úsilím, jako například tento víkend." (hri, js)