„Navážeme tak na Den Meliny Mercouri, kdy byla 12. června uzavřena část Americké třídy,“ říká Kateřina Chábová z týmu projektu Plzeň 2015. Ulice bude neprůjezdná v úseku mezi ulicemi Šumavská a Sirková/Tyršova a uzavírka potrvá od čtvrteční půlnoci do nedělního rána.

Během Pilsner Festu se v areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj představí pětadvacet kapel. Nebudou mezi nimi chybět třeba J.A.R., Night– work, Mig 21, Tři sestry nebo Sunshine. A jejich členové se do Plzně těší.

„Publikum je tady citlivé, vnímavé a speciálně u dívek můžeme říct velmi pohledné. Každý ze skupiny si milou závislost k vašemu městu dříve či později rád vytvořil a právem se o vašem městě může říct, že je hlavním městem piva,“ vzkazují Plzeňanům muzikanti z Mig 21.

A přichystali si i jednu novinku. „Právě natáčíme ve studiu naši novou píseň Máma se vrací a v Plzni si ji na vás rádi vyzkoušíme,“ slibují.

a otázku, jestli si něco speciálního pro Plzeň připravila kapela J.A.R. odpověděl její člen Michal Viktořík zcela rezolutně: „Jistě… pokud se nezmění nic na naší původní domluvě, měli bychom v pátek vystoupit nazí,“ konstatuje. Plzeňské publikum má rád. „Je velmi vděčné, ale zároveň i dost náladové,“ dodává.

Dnes program začíná od šestnácti hodin vystoupením Tomáše Kluse. Po devatenácté hodině se uskuteční pokus o překonání rekordu v hromadném přípitku. Ten byl ustaven před sedmi lety, kdy si najednou připilo 4956 lidí.

Pro návštěvníky jsou po oba dny připraveny také ukázky bednářských řemesel, prohlídky pivovaru, golfový trenažer a různé hry a soutěže.

Letošní ročník se také snaží propojit pivo s uměním. V areálu pivovaru tak budou k vidění díla studentů Ústavu umění a designu na ZČU, která vytvořili na slogan Pravé bohatství se skrývá uvnitř.

Na své si stejně jako každý rok přijdou milovníci piva. K dostání bude i v nefiltrované podobě. Organizátoři letos očekávají podobnou návštěvnost jako v loňském roce, kdy dorazilo kolem 30 tisíc lidí.

Program Pilsner Festu najdete ZDE.