V sedmičlenné porotě usedli především ženy a jeden muž, autor článku. „Hodnotíme jen chuť," upřesnila Růžena Smetanová, členka komise s tím, že vzorky jsou očíslovány. Porotci tudíž nemohli vědět, komu saláty patří. „Salátům přidělujeme známky od jedné do deseti, přičemž jednička, respektive nula jsou nejhorší a desítka nejlepší," vysvětlila. Mimochodem, autor článku musel v jednom případě udělit i nulu za absolutní nepoživatelnost a pár dvojek a trojek. Uděloval ale i devítky. Takové rozpětí lze vysvětlit tím, že je zmlsaný a jen tak něco do „huby" nedá…

Ačkoliv byly leckteré saláty hodnoceny nízkými známkami, kvalita, podle stálých členek poroty, rok od roku stoupá. „Hodně se to zlepšuje," potvrdila Smetanová. „V prvních ročnících jsme dávali hodně nízké známky." Ale výherních 58 bodů, to je opravdu kvalita. „Saláty k sobě měly hodně blízko."

Třiadvacet salátů, to je na tuto soutěž poměrně vysoké číslo. Pravda, byly ročníky, kdy se před navýsost odbornou porotou sešlo přes třicet kousků. I letos tak měli porotci co dělat.

A kdo byl na chvostu? Byl jím František Lešek. Minimálně v této soutěži je vše relativní. Byť byl soutěžící Lešek poslední, může v dalších ročnících své konkurenty převálcovat. Dokazuje to i velký propad několikanásobného vítěze klání Zdeňka Černého. Letos skončil na osmnácté příčce s jednatřiceti body. Škoda. Z vlastní zkušenosti víme, že Zdeněk vaří výborně.

Jak jsme řekli, vítězem se stal Vladimír Maleček se ziskem osmapadesáti bodů. Za svůj um získal digitální meteorologickou stanici. Ze svého vítězství byl patřičně nadšený. Soutěž se totiž U Vodníka zapíjela dlouho do noci.

VÝSLEDKY
Vladimír Maleček
Jan Volejník st.
Miroslav Kočí