Experti na soutěže mladých cyklistů a dopravní výchovu z Černošína se konečně dočkali nového hřiště. Za výkony, které na soutěžích černošínské děti předvádějí a za jméno, jaké dělají své škole, si ho právem zaslouží. Výuka dopravní výchovy má v této škole dlouholetou tradici a velikou zásluhu na výsledcích v soutěžích o dopravní výchově má trenérka Naděžda Pézlová.

„Více než deset let s velkou převahou naši žáci vítězí v obou kategoriích v okresním kole Dopravní soutěže mladých cyklistů. Velmi dobrých výsledků dosahují v krajském kole, několikrát postoupili i do celostátního kola. V letošním roce se podařilo mladšímu družstvu v tomto kole zvítězit a reprezentovat Českou republiku v evropském kole v Černé Hoře. Ani tam se naši žáci neztratili, umístili se v první polovině startovního pole," sdělila trenérka Naděžda Pézlová.

Od roku 2007 byla od počátku školního vzdělávacího programu černošínské školy zařazena povinná výuka dopravní výchovy, která byla ve třetím ročníku dotována jednou hodinou týdně. Tedy mnohem dříve než se to stalo povinným od 2. září letošního roku na všech školách nařízením Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

„Několik let jsme se snažili, spolu se zřizovatelem školy, najít vhodné místo a finance pro vybudování dětského dopravního hřiště v Černošíně, abychom měli kde dopravní výchovu učit a zároveň aby měla naše družstva kde se připravovat na soutěže. Nyní s radostí sdělujeme, že černošínské děti mají svoje dopravní hřiště," pronesla s radostí Pézlová. Nové dopravní hřiště se začalo budovat na školním dvoře v letošním srpnu a nyní se černošínští mohou konečně pochlubit tím, že práce je hotova.

Základní škola Černošín na tuto akci získala dotaci z Programu rozvoje venkova České republiky ve výši přibližně 390 tisíc korun, což dělá osmdesát procent celkových nákladů na vybudování sportoviště.

S ním jsou spokojeni také představitelé města.

„Hřiště se mi líbí. Žáčci si ho určitě zasloužili. Můj syn chodí na základní školu, sice nechodí do jezdeckého družstva, ale od třetí třídy mají zavedenou dopravní výchovu, kam chodit bude. Hřiště využívají nejen družstva k tréninku, ale všechny děti, takže si myslím, že to byl dobrý počin," vyjádřil se Deníku starosta města Jan Grigar.

Nové dopravní hřiště vyrostlo na dvoře areálu černošínské školy.

Splňuje všechny parametry moderního dopravního hřiště, děti se na něm setkají v podstatě se všemi prvky dopravního značení a křižovatek.

Ve vedení města má základní škola velikou podporu. Finance, které chyběly, město uhradilo ze svého rozpočtu. „Rozdíl mezi dotací a konečnou cenou byl znát, proto město zafinancovalo zbytek částky. Konečná částka na výstavbu hřiště přesáhla čtyři sta tisíc korun," informoval starosta Grigar.

Hřiště se líbí nejen dětem a vedení školy, ale také dlouholeté trenérce.

„Přejeme všem současným, ale i budoucím žákům Základní školy Černošín, aby si na dopravním hřišti osvojili znalosti a dovednosti, které je ochrání před karamboly v silničním provozu a vždycky se domů vrátí v pořádku," ukončila Pézlová.