Už pošesté se v Tachově uskutečnily noční oživené prohlídky tamního kláštera a kostela svaté Máří Magdaleny. Šesti cykly prošlo v sobotu 214 návštěvníků. „Oproti minulému roku počet hostí narostl,“ potěšilo Janu Hutníkovou, ředitelku pořádajícího Muzea Českého lesa v Tachově. „Prohlídky jsou zválštní příležitostí připomenout návštěvníkům historický účel budovy.

Trochu je při nich potlačena činnost muzea a důraz je kladen na to, že objekt sloužil jako klášter,“ připomněla Hutníková. Průvodkyně zavedly návštěvníky do doby, kdy do Tachova přišli františkánští mniši. V kostele svaté Máří Magdaleny byli seznámeni například s tím, jak to chodilo v dávných dobách při bohoslužbách. „Pokud se jich zúčastnila laická veřejnost, mniši se mohli modlit pouze za okny a do kostela tak jimi jenom shlížet,“ vysvětlovala hostům Jana Hutníková, která se jako průvodkyně střídala s jednou ze svých kolegyň. Další kroky návštěvníků pak vedly do kláštera, kde byli seznámeni s podrobným řeholním životem mnichů. V kutnách a krojích měšťanek byli ukryti studenti tachovského gymnázia, žáci ze Základní školy v Hornické ulici, o ohnivou šou se na závěr každé prohlídky postarala skupina historického šermu Rytíři z Tachova.

Spolupořadateli oživených prohlídek bylo také Městské kulturní středisko v Tachově. „Všem zúčastněným, moje spolupracovnice nevyjímaje, patří mé upřímné poděkovaní,“ vyjádřila vděk Jana Hutníková. Návštěvníky, kteří se do Tachova v sobotu sjeli z různých koutů Plzeňského kraje, akce nadchla. „Slyšela jsem o prohlídkách od přátel, kteří se jich v minulosti sami zúčastnili. Neodolala jsem a zavítala do kláštera také. Pořadatelé mají můj obrovský obdiv. Zkloubit tak skvělým způsobem historii se současností, to už vyžaduje značný fortel,“ složila organizátorům pomyslnou poklonu Drahomíra Malšová z Rokycan, která do Tachova přijela i s celou rodinou.

„Mně se nejvíc líbila ohnivá šou. V klášteře jsem se trochu bál. Byla tam moc velká tma,“ svěřil se nám se vými pocity devítiletý Radek Malš. „Už jsem byl na podobných prohlídkách v Kladrubech. Tachovský region je takovými akcemi vyhlášený. Musím se přiznat, že jsem měl na sobotu jiné plány, ale toho, že jsem se sem nakonec vydal, rozhodně nelituju,“ podotkl Martin Lánský z Plzně. Návštěvníci uvedli, že noční oživené prohlídky doporučí svým známým a příbuzným. „Skvělé odreagování od všedních starostí, moc pořadatelům děkujeme,“ shodli se.