Zájem o bohoslužby na Tachovsku klesá. Kostely zejí prázdnotou a to i ve dnech významných církevních svátků. Promluvy dokonce přestávají lákat i věřící.
Křesťané, kteří zůstávají mším věrni, jsou přesvědčeni, že důvodem snížení zájmu je moderní doba.

„Bohužel nabízí daleko přitažlivější věci, než jsou bohoslužby,“ povzdechla si Františka Kučírková, věřící z Tachova.
„Mladí dnes upřednostňují počítače, návštěvy restaurací a to dokonce i z rodin, kde má víra kořeny,“ dodává důchodkyně.

Tachovský vikář Vladimír Born poukazuje, že se v tomto směru křesťanské rodiny potýkají s generačním problémem. „Snaží se sice své potomky vychovávat v křesťanském duchu, ale málokdy se tato cesta setkává s úspěchem a mladí ji odmítají,“ řekl.

Vikář ve snížení zájmu o bohoslužby nevidí žádnou tragédii. „Musíme se na to dívat s nadhledem. To, že nejmladší generaci do kostela nic netáhne, zatím nemusí nic podstatného znamenat. Ono nám totiž na mších ubývá i německých rodáků. To je ale tím, že drtivá většina z nich už je v požehaném věku,“ podotkl Born.

Podle vikářová názoru by zájem o bohoslužby mohla zlepšit spolupráce s obcemi. „Pořádání různých trhů a poutí s sebou nese i poutní mše. A to by mohlo být v obcích častější,“ hledá Vladimír Born řešení.

Zajímali jsme se, proč lidé do kostelů chodí

„Nejsem sice věřící, ale do kostela si cestu najdu poměrně často. Je zde taková příjemná tichá atmosféra, která mne nutí k zamyšlení nad mým životem. Takže chvíle strávené v kostele mi dokáží slušně vyčistit hlavu,“ vysvětlil Jan Tomašovký z Plané.
Martin Botek z Boru si také najde čas na návštěvu a prohlídku církevních památek. „Lákají mne výjevy z Křížové cesty. Když mám starosti, podívám se na ně a hned si řeknu, že tady byl někdo, kdo prožíval skutečné utrpení. A mé problémy mi potom přijdou daleko malichernější. Divím se, že podobné terapie nevyužívá víc lidí. Všímám si, že kostely zejí prázdnotou. Zřejmě jsme se ještě nenaučili najít si sem cestu tak, jak je tomu v opravdu křesťanských zemích,“ poukazuje.

Klesající zájem ale faráře neodrazuje. „Bohoslužby samozřejmě budou pokračovat. Musíme ctít tradici,“ připomněl Vladimír Born.