„Teď je to mnohem jednodušší, provoz se hodně automatizoval," řekl Deníku.

Tachovská čistírna odpadních vod (ČOV) totiž prodělala rozsáhlou modernizaci za desítky milionů. Ta byla dokončena na jaře, ve čtvrtek měli příležitost se s moderním zařízením seznámit školáci a veřejnost při dni otevřených dveří.

Práce je jednodušší

Pracoviště, které obsluhuje Koloman Kováč, je jedním z řady procesů, kterými splašková voda přitékající z Tachova a jeho místních částí prochází. Pracovník kontroluje pásové lisy na odvodnění kalů. Kal, už zbavený vody, je pak dopravován do kontejnerů a odvážen na skládky. „Zařízení je zatím ve zkušebním provozu, ještě se vychytávají mouchy, ale oproti předchozímu zařízení nám to nové dost ulehčilo práci," popsal Kováč. Ten linku obsluhuje, musí ji fyzicky kontrolovat a v případě potřeby pročistit, odstranit nežádoucí předměty a podobně. „Poruchy hlídá počítač, dají se někdy odstranit třeba i na dálku," doplnil.

Co všechno se modernizovalo

Modernizace ČOV, kterou provozuje společnost Vodárny a kanalizace Karlovy Vary, byla v dlouhodobém investičním plánu. „A už jí bylo zapotřebí, protože poslední dobou bylo složité plnit limity Povodí Vltavy pro vypouštění odpadních vod," vysvětlil ředitel společnosti Antonín Jágl.

Rekonstrukce vlastní čistírny stála podle jeho slov 38 milionů korun, k tomu se v Tachově a jeho částech rozšiřovala kanalizace za zhruba pět desítek milionů. Více než polovinu nákladů pokryly dotace. Kapacita postačuje na zhruba dvacet tisíc obyvatel, o provoz se stará pět až šest lidí. „Ti tady ale nejsou neustále, mají na starosti další čistírny v okolních obcích a městech, tedy v polovině tachovského okresu," upřesnil Jágl.

V souvislosti s modernizací, kdy na všechno dohlíží počítače a elektronika, ale nemusela vodárenská společnost propouštět. „Proces se sice modernizoval a zjednodušil, ale jak jsem řekl, lidé stále mají dost práce, kontrolují čistírny v polovině okresu," vysvětlil ředitel.

Vodárenská společnost modernizovala všechna zařízení tachovské ČOV. „Rozšířili jsme aktivační nádrže, modernizovali dešťové zdrže, doplnili jsme kalové i chemické hospodářství, máme rekonstruovanou i administrativní budovu včetně nového velínu," uvedl technický ředitel Zdeněk Frček.

Tématu se věnuje tištěné vydání pátečního Tachovského deníku