Powers byl tehdy zatčen a odsouzen na deset let, podařilo se jej však vyměnit za sovětského špióna. Oscarový režisér Steven Spielberg tuto událost zmapoval ve filmu Most špiónů.

A právě Powers mladší v těchto dnech pobývá v České republice, aby se zúčastnil předpremiéry filmu a navštívil rozvadovské muzeum, které založil jeho dlouholetý přítel Václav Vítovec.

„S Garym se známe devět let. Tehdy byl pozván do Prahy Rotary Clubem. My jsme zrovna v Plzni organizovali nějakou kulturní akci, když mi zazvonil telefon a na druhém konci se anglicky ozvalo Tady Francis Gary Powers, rád bych s vámi hovořil," vzpomíná zakladatel muzea.

„Myslel jsem, že je to vtip, příběh jeho otce jsem totiž velmi dobře znal. Ale vtip to nebyl, Gary mi vše vysvětlil a já hned druhý den jel do Prahy. On totiž věděl, že jsem založil Nadaci Železné opony, ve Státech totiž založil muzeum a nadaci studené války v podstatě s podobným zaměřením. Bylo to čtyřhodinové setkání a výborně jsme si porozuměli, že se z nás stali blízcí osobní přátelé," řekl Deníku dále Vítovec.

Ten další rok odcestoval na pozvání Garyho do USA, kde se mimo jiné zúčastnil konference k roku 1968. Přátelství tak začalo a pokračuje dodnes. „Gary se tento týden v Česku zúčastní předpremiéry filmu, který příběh jeho otce přibližuje. Přicestuje s celou rodinou a ukážeme jim také naše muzeum v Rozvadově a Atom Muzeum v Brdech," doplnil zakladatel rozvadovského muzea.

O studené válce Gary Powers říká: „Studená válka byla světová válka, měla své horké části, kde umírali lidé. Nebylo to něco, co by se dalo měřit bitvami a vítězstvími jako tradiční válka, ale životy byly také utráceny .

V Rozvadově v pátek ožije příběh amerického pilota, sestřeleného za studené války

Francis Gary Powers jr. se narodil 5. června 1965 v Burbanku v Kalifornii. Tři roky poté, co jeho otce propustili z vězení v tehdejším SSSR.
„Vyrůstal jsem v jižní Kalifornii a prožíval normální dětství. Byl jsem si vědom toho, že můj otec byl pilot a rozuměl jsem tomu, že byl v sovětském vězení a že byl špionem. Ale protože jsem byl dítě, nerozuměl jsem mnoha věcem. To se změnilo 1. října 1977, kdy můj otec zemřel při havárii helikoptéry, když pracoval pro televizi NBC. Začal jsem si více uvědomovat osud mého otce a to, že už mu nemohu položit žádné otázky," vzpomíná.

Více k tématu v pátečním tištěném Tachovském deníku