Rázem příjemné pocity z prožitků 
v přírodě vystřídala špatná nálada z pohledů na uhynulé zvíře. „Přišla jsem k rybníku a viděla mrtvé kachny a ve vodě bylo mnoho pouzder od brokových nábojů," vylíčila Deníku s tím, že bylo vidět, že kachny jsou čerstvě střelené. „Ležely na hrázi u lesa, 
u vstupu do vody a také na břehu," dále popsala.

Podle zjištění Deníku se 
v těch místech konal den před tím hon na kachny. „Tohle mne ale opravdu trápí, ten princip, kdy se 
z líhně vypustí kachny na rybník a pak je postřílí," vylíčila své pocity. „Také jsem viděla, jak z břehu odlétl orel mořský, který se tam živil na jedné mrtvé kachně. Jestli ale v sobě měla broky, tak pro toho vzácného ptáka to může být problém, když je spolkne," dodala.

Myslivci na jednom z rybníků u Lhoty lovili kachny i v pondělí. „Žádná mrtvá zvířata, žádné mrtvé kachny tady nejsou. Jde o regulérní hon na kachny. Jestli tady někdo ale vyfotil střelenou kachnu, tak to bylo po střelbě, ale ještě před výřadem," shodli se myslivci chystající se k lovu. Po honu se totiž dělají dohledávky, ale některé ptáky nemají psi šanci dohledat, tak na místo se myslivci vypravují i druhý den.

K vypouštění kachen na rybníky a následnému lovu má své výhrady plzeňský ochránce zvířat Karel Makoň. „Střílí svá zvířata a to tiše snáším, ale nelíbí se mi, že těch kachen na rybnících bývá moc. Navíc zvířata v tom množství na sebe lákají predátory a na ty pak mají myslivci spadeno," popsal a podotkl, že: „Dochází ke zbytečnému střetu mezi kachnou, predátorem a člověkem." To, že po lovu zůstali někteří ptáci na březích rybníka je podle Makoně neetické. „Z hlediska etiky to v pořádku není, ale z biologického pohledu to vlastně nevadí, například se na zvířeti nažerou orli."