Ministryně pobývala na západě Čech už od pondělí a jak uvedla, objíždí postupně všechny kraje republiky.

Na úřadu práce

Na Tachovsku se mimo jiné seznámila s aktuální situací na trhu práce, kdy okres má nejvyšší míru nezaměstnanosti v republice (která se ovšem za poslední roky snížila na současných sedm procent). „Samozřejmě si všichni musíme přát, aby došlo k hospodářskému růstu a vznikala nová pracovní místa," řekla ministryně.

„Role úřadů práce není jenom zprostředkovat lidi, kteří tady jsou v evidenci těm, kteří hledají nové zaměstnance. Naštěstí máme v ruce nástroje tak zvané aktivní politiky zaměstnanosti, kdy může stát podpořit zejména hůře zaměstnatelné lidi dotací na jejich mzdové prostředky, což má mnoho kladných efektů. Lidem to pomůže i v budoucnosti uplatnit se na trhu práce," uvedla Marksová.

Ředitelka Úřadu práce v Tachově Jana Šimková Deníku řekla, že šéfovou resortu seznámí především s aktuální situací na Tachovsku. „Nejen v oblasti zaměstnanosti a nezaměstnanosti, ale také ve vývoji sociálních dávek a dávek hmotné nouze. Budeme hovořit o současném aktuálním nabírání nových sociálních pracovníků a prověřování dávek v hmotné nouzi," vysvětlila Šimková.

Domov velice zapůsobil

Dopoledne si prohlédla milířský Domov pro osoby se zdravotním postižením Milíře. „Domov se mi moc líbil. Vzpomněla jsem si, kdy jsem někdy v roce osmdesát sedm, osm navštívila zařízení podobného typu. Ta zkušenost se současnou je nesrovnatelná. Pokoje jsou barevně vymalované, pokud možno podle požadavků klientů a klientek. Dělá se tam s nimi celá řada aktivit a těžko si představit, že by bylo tak dobře o tyto lidi postaráno doma, protože vyžadují čtyřiadvacetihodinovou službu. Málokterý rodič by vůbec měl sílu jim dát tolik, kolik jim může dát tento domov," řekla ministryně práce a sociálních věcí.

Měřit dvojím metrem

Domovem ji společně s personálem provázel ředitel Karel Račák. Ten popisoval veškerý chod zařízení a upozorňoval také na nešvary, s nimiž se pracovníci domova potýkají v legislativě. „Mrzí mne, že zdravotně postižení jsou legislativně měřeni stejným metrem. U některých lidí je postižení možné nahradit třeba nějakým technickým prostředkem protézou, brýlemi, naslouchadlem. Ale u našich klientů toto možné není. Ti vyžadují neustálou péči, léky, dohled," vyjádřil se Račák s přáním, aby se zákonodárci tímto problémem zabývali.

„Tuto záležitost jsem si zařadila do seznamu problémů, které chceme řešit s panem ministrem Němečkem a které jsou na pomezí sociální a zdravotní péče. Pan ředitel hovořil také o doplatcích na léky, což je věc, která není v rukou našeho ministerstva. Nicméně klienti jsou v zařízení, které patří pod naše ministerstvo, takže se to týká obou resortů a musíme to řešit dohromady," vysvětlila Marksová s tím, že je třeba skutečně rozlišovat, jaký druh postižení kdo má.

V předvečer hlavního programu návštěvy Tachovska se ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová setkala v Chodové Plané s regionálními politiky a s některými zákonodárci zvolenými za západočeský region.