„Letošní návštěvnost je poměrně vysoká, sami jsme překvapeni zájmem turistů. A na jejich počet počasí vliv nemá, chodí jich dost, i když je počasí spíš na koupání než na návštěvu muzea. Přicházejí především rodiny s dětmi a také vysokoškolští studenti," uvedla pracovnice Městského muzea ve Stříbře Petra Buchová. Muzeum je umístěno v bývalém minoritském klášteře přímo v centru města a jeho součástí je také informační centrum či výstavní galerie. Právě v ní je po dobu prázdnin instalována zajímavá výstava minerálů z Madagaskaru. Také stálá muzejní expozice je v souladu s charakterem a historií města zaměřena na minerály. „Rozsáhlá hornická expozice, od neživé k živé přírodě ale i ukázky dobového nábytku či chladných zbraní se zmínkou o stříbrské ostrostřelecké gardě," vyjmenovala několik expozic pracovnice muzea. Návštěvníkům je k dispozici také vyhlídková věž. Městské muzeum ve Stříbře je otevřeno denně kromě pondělí.

Teprve před dvěma roky bylo otevřeno Vesnické muzeum v Halži. Také tady si na nedostatek návštěvníků nestěžují. K nárůstu výrazně pomohla Toulavá kamera v televizi. Týdne sem zavítá v průměru přes osm desítek návštěvníků. Za zmínku stojí, že vstupné tu nevybírají – je dobrovolné. „Jen výjimečně se stane, že někdo nepřispěje. Lidé odcházejí natolik spokojeni, že do kasičky něco vhodí," uvedla studentka Kristýna Kovářová, která je tu na brigádě.

Muzeum je vybudováno v objektu bývalého špýcharu a je v něm na čtyři sta exponátů, které mají souvislost s životem a prací na vesnicích. „Všechno to jsou dary od zemědělců, a to nejen z Tachovska. Občas musíme sami pátrat, k čemu se darovaná věc v minulosti vůbec používala. Autorem myšlenky na vybudování vesnického muzea a nadšeným realizátorem byl Antonín Vaněk, který se ale otevření nedočkal. Obdivuji se všem, kteří si dali se sháněním exponátů práci," vyprávěla Kristýna Kovářová.

Babička a děda Katinovi z Mariánských Lázní vzali na prohlídku muzea v Halži svého vnuka. „Krásné, udržované, jedinečné exponáty a navíc bez vstupného. Jsem u vytržení," libovala si Iva Katinová. „Kdepak dneska tyhle malé děti uvidí mlátičku nebo kočár za koně. Chodíme z Matyáškem od exponátu k exponátu a vysvětlujeme mu, na co se všechny tyhle krásné věci používali."

Nejčastějšími návštěvníky jsou rodiny s dětmi a také starší lidé, kteří tu u exponátů vzpomínají na mládí. Často se tu zastavují i Němci přijíždějící od hranic přes Halži. Vesnické muzeum je otevřeno přes prázdniny, tedy v červenci a srpnu, denně od devíti do sedmnácti hodin.