Několik regionálních muzeí na Tachovsku se proto rozhodlo požádat návštěvníky o jejich zapůjčení a uspořádat výstavu betlémů.

V kladrubském muzeu už v pátek slavnostně výstavu zahájili. „Sešlo se nám téměř padesát betlémů a je to pro nás ohromný úspěch. Žádost o zapůjčení jsme vyhlásili asi měsíc dopředu a ještě před týdnem jsme váhali, zda výstavu uskutečnit. Během týdne ale lidé betlémy začali nosit a sešlo se nám jich najednou přes třicet," řekla Tachovskému deníku kulturní referentka muzea Kateřina Karasová.

V muzeu jsou k vidění exponáty různého stáří a provedení. Do projektu se zapojila i místní mateřská a základní škola. Děti vyrobily několik betlémů a k provedení jim kromě šikovných rukou stačil papír, prázdné pet lahve, lepidlo a pytlovina. „Máme tady i moc pěkný betlém zapůjčený z kostela, stáří se špatně odhaduje ale ten bude asi nejstarší ze všech. Moc si také vážíme souboru figurek od paní Vlasty Semerádové z Kladrub, ta svůj betlém každý rok doplňuje o jednu vlastnoručně vyrobenou figurku. Nejdřív vyrobila Ježíška, panenku Marii a Josefa a poté každý rok přibývá jedna další. Vyrobené jsou z moduritu, poté je namaluje a lakuje. K vidění tu ale máme také betlémy z kukuřičného šustí, dřevěné vyřezávané figurky, keramické nebo perníkové," doplnila pracovnice muzea.

V regionálním muzeu v Černošíně sbírka betlému potrvá ještě do konce tohoto týdne. Od první adventní neděle se pak expozice otevře návštěvníkům, kteří si betlémy budou moct až do začátku ledna přijít prohlédnout. „Naše muzeum je každý měsíc jinak tématicky zaměřené. Blíží se vánoce a tak nás napadlo vystavit letos betlémy. Byla jsem mile překvapená, že nám lidé svoje poklady zapůjčili. Zatím jich máme patnáct ale lidé ještě mohou další přinést. Do expozice je stavím sama a někdy je to doslova detektivní práce ustavit figurky dobře," řekla pracovnice černošínského muzea Martina Sihelská.

Už tuto neděli zve všechny návštěvníky také Muzeum Českého lesa v Tachově. To, stejně jako každý rok vystaví unikátní betlém plánského stavitele Wenzela Zellera. Betlém bude k vidění v běžnou návštěvní dobu muzea a mimořádně si ho mohou letos návštěvníci prohlédnout i v neděli 25. prosince. Výstava potrvá do osmého ledna. „Betlém je unikátní v tom, že je dřevěný a ručně vyřezávaný. Na šířku má čtyři metry, na hloubku přes dva. V roce 2008 ho muzeum koupilo od dědiců Wenzela Zellera, kteří dodnes žijí v Plané," uvedla ředitelka muzea Jana Hutníková.

Betlém obsahuje přes osmdesát figurek a sto staveb. Ústřední scéna Ježíška a jeho rodiny se nedochovala, proto musela být nahrazena replikou. Stavitel betlému se inspiroval lidmi i architektonickými skvosty takže v něm pozorný pozorovatel nalezne Dürerův dům, chrám Vasilije Blaženého, chrám Notre Dame a další významné stavby.

Naproti tomu stříbrské muzeum zatím betlém ve své sbírce nemá. „Máme u nás několik historických figurek, které k betlému náleží. Tipuji, že budou ještě z předválečné doby. Pokud by se nám podařilo ho doplnit, rádi bychom ho pro veřejnost vystavili. Takhle ještě nevíme, zda figurky vystavíme," uzavřel ředitel městského muzea ve Stříbře Zbyněk Navrátil.

Jaroslava Hohlová