Zájem o netopýry, jejich výskyt, způsob života i problémy působené moderní civilizací a o jejich ochranu u nás v poslední době vzrostl. Noční, trochu tajemní tvorové obývající zhusta podzemní dutiny zkrátka lákají pozornost lidí. Svědčí o tom i každoročně rostoucí zájem např. o pravidelně pořádané letní netopýří noci.

Nyní budou tito zájemci mít příležitost seznámit se s netopýry podrobně a důkladně, při klidné prohlídce výstavy. Výstavu připravili němečtí kolegové-ochranáři, konkrétně ze správy přírodního parku Fichtelgebirge, nebo chcete-li po našem, Smrčiny.

Protože toto pohoří zasahuje na Ašsku i na území ČR, nepřekvapí jistě, že druhy které se zde vyskytují, jsou shodné jako u nás, a také způsob života se nijak neliší. Moudrá příroda totiž nevnímá myšlené čáry, které si lidé malují na krajinu, aby uplatnili své krátkodeché a nepříliš chytré skupinové zájmy, a žije st bez ohledu na taková dělení.

Asi třicet panelů s velmi kvalitními fotografiemi návštěvníku přiblíží život zvířat běžných i u nás. Výstava je připravena na velmi dobré odborné a obsahové, i výtvarné úrovni a jistě každého zájemce o přírodu a její ochranu upoutá.

Je tedy příležitost navštívit tachovské muzeum a výstavu si prohlédnout. Není třeba příliš spěchat, výstava bude v muzeu až do 15. března. Kdo ji však chce zahájit v partě dobrých přátel milovníků přírody, nevynechá ani vernisáž výstavy v 17. hod odpoledne v úterý 12. února. Přijďte se podívat na pěknou výstavu ve společnosti dobrých přátel a lidí stejného zájmu. Každý je srdečně vítán.

Pavel Řepa

Autor je ornitolog a pracovník 
Muzea Českého lesa v Tachově.