„U nás sociální byty nemáme a ani o nich neuvažujeme," řekl Deníku starosta Chodové Plané Ctirad Hirš. „Pokud někdo z vlády řekne a, musí říct také b. Především nám musí poradit, kde na to máme vzít peníze. Rozpočty obcí jsou už tak dost napnuté. Na sociální byty nemáme prostory. Pokud to schválí, nevím jak se s tím popasujeme," dodal.

Stejný problém řeší i v menších obcích, kde ale stále doufají, že nakonec dostanou výjimku. Žádné byty ve vlastnictví nemají například v Lestkově, v Kokašicích, nebo ve Starém Sedle. Byty, které obce měly, většinou rozprodaly nájemníkům a na nové nemají vhodné prostory. „Výstavba nového bytového domu by byla moc drahá. Spíš zvažujeme co s budovou staré mateřské školy, která je už léta opuštěná. Rádi bychom v ní zřídili bytové jednotky, ale jestli se rozhodneme pro obecní byty, nebo komerční ubytovací zařízení, to musíme ještě zvážit. Hodně také záleží na dotacích, uvidíme jaké budou další rok vypsané a i podle toho se rozhodneme," řekla starostka obce Lestkov Renata Šilingová.

„Ani u nás nezvažujeme byty určené k sociálnímu bydlení. Nás spíš trápí, že mladí nám odcházejí do města, protože nemají kde bydlet a na vlastní dům každý také nedosáhne. To samé s našimi seniory. Rádi bychom, aby ve stáří nemuseli odcházet do pečovatelských domů ve městech, ale mohli dožít tam, kde jsou zvyklí a kde to mají rádi. Pokud bychom tedy řešili bydlení, zaměřili bychom se tímto směrem," podotkla starostka obce Staré Sedlo Jana Svobodová.

Naopak obec Erpužice se sociálním bydlením zkušenost má. Ve vlastnictví obce má čtyři byty a ty se daří naplňovat zájemci z řad občanů Erpužic a přilehlých obcí. Cena je pak lidová, za metr čtvereční obec požaduje dvacet korun.

Tématu sociálního bydlení se věnuje úterní tištěný Tachovský deník.

Jaroslava Hohlová