VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na guláš si zajděte k Nejedlému, umí ho nejlépe

Tachov – Maso, cibule, paprika, pepř, sůl a možná trochu chilli a vše se zamíchá s vodou. Co z tohoto kratičkého receptu? Přeci guláš. A o ten v sobotu šlo především.

27.3.2011
SDÍLEJ:

O nejlepší guláš neposkvrněný ženskou rukou.Foto: Josef Holek

Alespoň tedy v tachovské restauraci U Obušku, kde se konal třináctý ročník recesistické soutěže O nejlepší guláš neposkvrněný ženskou rukou. Letošní gulášové klání nakonec vyhrál Vladimír Nejedlý. A z vítězsví měl radost.

„Tak to víte, že jsem za vítězství moc šťastný,“ popsal první dojmy Nejedlý, který za svůj kulinářský počin získal stříbrný talíř. „A nejraději mám guláš s chlebem nebo knedlíkem, těstoviny omáčku tak dobře nenasáknou,“ doplnil s tím, že speciální postup ani postup při vaření neměl.

Jak samotný název soutěže napovídá, u plotny stáli jen muži. Svůj pokrm pak přinesli a odborná porota vybrala ten nejlepší. „V první řadě se zaměřím na vizuální stránku. Guláš musí prostě dobře vypadat. Neopomenu ani aroma, tedy vůni, chuť masa, chuť omáčky a konzistenci masa. To vše se dá taknějak dohromady,“ řekl nám Milan Uxa, člen poroty.

Důležitý je prý i výběr masa. Hovězí se bere jako lepší nad vepřovým nebo drůbežím. Nejlépe hodnocenými jsou, podle Milana Uxy, guláše uvařené ze zvěřiny.

Aby však nebyla pětice porotců nijak obviňována z nadržování, byly soutěžní guláše označeny čísly. Jen dva lidé věděli, který guláš ke kterému číslu patří a ti byli vázání slibem mlčenlivosti. Porota pak hodnotila každou porci škálou od jedné do deseti, přičemž desítka byla nejlepší. „Pochopitelně, hodnocení je velmi subjektivní,“ dodal Uxa.

Guláše byly, alespoň podle pořadatele Jaromíra Matouška, velmi rozmanité chuti i konzistence. „Řekl bych, že nám jeden soutěžící dokonce přinesl i takovou gulášovou polévku,“ řekl nám s úsměvem. „Už jednou se stalo, že nám soutěžící přinesl něco podobného, tehdy ale získal jen čtyři body z padesáti možných,“ dodal Matoušek.

Po vyhlášení vítěze byla možnost si každý guláš ochutnat.

„Celá soutěž je založena na čestnosti soutěžícíh, ženy se mohou skutečně na vaření jen dívat,“ uzavřel Matoušek.

Autor: Josef Holek

27.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Úspěšná chovatelka Věra Mandáková s  Františkem Janouškem
22

FOTO: Chovatelka plemene Aljaška získala pohár starostky

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Kraj rekordní a kuriózní

Plzeňský kraj - O nejčerstvější zápis se postaral Martin Kopřiva, ušel 666 km.

O víkendu startuje okresní přebor

Tachovsko – Předehrávaným třináctým kolem soutěže odstartuje tento víkend okresní přebor druhé třídy. O první podzimní body bude bojovat čtrnáct týmů, včetně čtyř nováčků.

AKTUALIZOVÁNO

FOTO, VIDEO: Ulicemi Tachova tekla nafta, skvrna se táhla devět set metrů

Tachov – Skvrnu vyteklé nafty v délce několika stovek metrů museli ve středu dopoledne likvidovat hasiči ve spolupráci s silničáři v centru Tachova.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení