Víkendový seminář, který začíná v sobotu ráno v prostorách tachovského Revisu, určí jak se bude při průzkumu historické cesty postupovat.

„Součástí projektu historického parku na Zlaté cestě je skutečný terénní výzkum, který je třeba udělat odborně. Proto jsme na seminář pozvali přední české odborníky na historické cesty, abychom si řekli, jak výzkum budeme provádět," uvedl historik Jiří Nenutil.

Skutečný archeologický průzkum Zlatá cesta na území tachovského okresu ještě neprodělala. „My jsme hledali původní trasu, kterou se nám podařilo nalézt. Žádný bližší průzkum jsme neprováděli, jen se vytyčila historická trasa," řekl Deníku Roman Soukup z občanského sdružení Terra Tachovia s tím, že faktický odborný výzkum na Zlaté cestě začne počátkem dubna.

Archeologové už mají vytipovány tři místa, na kterých budou kopat. „Vybrané jsou tři různorodé lokality, kde se bude provádět terénní odkryv a chceme zjistit, jestli nám tento odkryv poskytne nějaké nové informace," doplnil Nenutil.

Sobotní seminář má zainteresované osoby seznámit s možnými metodami na průzkum a také s jejich finanční náročností.

Kromě bloků přednášek, kterých se zhostí renomovaní archeologové a historikové, vyjedou účastníci semináře také do terénu. Bude to v neděli, kdy se seznámí u Obory s nejzachovalejším úsekem Zlaté cesty.