Většina z institucí se rozhodla pro vyhlášení přijímacího řízení. To znamená, že budoucí studenti se vyhnou přijímacím zkouškám. Z oslovených škol budou zkoušky vykonávat jen zájemci o studium na osmiletém Gymnáziu Stříbro. Konkrétní počty došlých přihlášek představitelé škol neuváděli. Lze ale shrnout, že s výjimkou Středního odborného učiliště v Plané obdržely přihlášek dostatečné množství a mají tedy možnost si své budoucí žáky vybírat. A to i přesto, že přišlo mnohem méně přihlášek než vloni. Letos se totiž mohli zájemci hlásit pouze na dvě školy, zatímco vloni to byly školy tři.

„Naše škola nabízí tři typy studia – osmileté gymnázium pro žáky přicházející z pátých tříd, čtyřleté gymnázium pro žáky z 9. tříd a pro stejnou skupinu čtyřleté studium na obchodní akademii,“ uvedla zástupkyně ředitele Gymnázia Stříbro Věra Šedivá. „Budeme otevírat jednu třídu osmiletého gymnázia s 30 žáky. Přihlášení budou vykonávat přijímací zkoušky 23. a 24. dubna. Čeká je písemná zkouška z českého jazyka a matematiky a testy studijních předpokladů.“ Děti přihlášené na obchodní akademii budou vybrány na základě výsledků na základní škole.

Podobné je to i v dalších středních školách. „Přijímací zkoušky se u nás dělat nebudou, pouze přijímací řízení. To znamená, že z přihlášených žáků vybereme ty s nejlepšími známkami, jichž dosáhli na základních školách,“ uvedla ředitelka Gymnázia Tachov Irena Volkovinská. Také zde budou otevírat jednu třídu, přihlášek přišlo zhruba o jednu třetinu víc.

„Přesný počet přihlášek nevím, teprve to dáváme dohromady. Je ale zřejmé, že budeme moci otevřít tři maturitní třídy a čtyři učební obory,“ uvedla ředitelka Střední průmyslové školy Tachov – Světce Jana Hrčková. Také tato škola přijme budoucí studenty jen na základě výběrového řízení.

„V minulých letech jsme rozhodně měli víc zájemců o školu. Přihlášek přišlo méně a zcela určitě neotevřeme všechny obory, které jsme plánovali,“ zněla informace od ředitelky Středního odborného učiliště Planá Sylvy Kapolkové.