Zúčastnilo se jej kolem čtyřiceti dětí. Trať začínala u základní školy a pokračovala směrem do místního lesíku, kde učitelé a hasiči připravili pro účastníky závodu šest stanovišť. „Tato akce je pro děti velmi dobrá. Jsou na čerstvém vzduchu a rozvíjí své schopnosti a dovednosti," sdělil Deníku vedoucí hasičské mládeže Stanislav Večeřa.

Děti byly rozděleny do čtyř kategorií podle věku. Každá kategorie měla různou délku tratě vyznačenou barevnými fáborky a úkoly. Všechny děti ručkovaly po laně, házely granáty na určený cíl, zodpovídaly otázky ze zdravovědy a plnily přírodovědně zaměřené úkoly. Ti nejstarší navíc stříleli ze vzduchovky na dřevěné špalíčky ze vzdálenosti deseti metrů.

„Úkoly byly zaměřené sportovně i naučně tak, aby děti nejen prokázaly svoji fyzickou zdatnost, ale prakticky uplatnily své vědomosti ze školy. Úkoly byly přiměřené věku dětí, předškoláčkům mohli pomáhat rodiče," vysvětlila ředitelka Základní školy Konstantinovy Lázně, Alena Kaĺavská.

Na startu dostal každý svou kartu se jménem a startovním časem. Na každém stanovišti byli učitelé nebo hasiči, kteří zapisovali body při správném splnění úkolu. V cíli byl zapsán konečný čas, sečteny body a v každé kategorii vyhlášeni tři nejlepší závodníci. Vítězové získali medaili, diplom a odměnu.

„Tento závod je třetí akcí, kterou škola pořádala v rámci projektu Nuda na nás nemůže. První dvě akce proběhly v červnu – Den dětí a Loučení a pasování. Jelikož orientační závod je náročnější na personální obsazení, požádali jsme o pomoc s jeho organizací konstantinolázeňské dobrovolné hasiče, kterým patří velké poděkování za ochotu a spolupráci. Celý projekt byl finančně zajištěn z grantového programu Haranti Mikroregionu Konstantinolá­zeňsko, díky němuž jsme mohli nakoupit hezké ceny, medaile i občerstvení na všechny tři akce," dodala Kaĺavská.

Závodu se účastnili i rodiče dětí. V první kategorii závodily předškolní děti se svými rodiči. Ve skupině běžela i Dana Bešťáková se svou pětiletou dcerou Eliškou. „Těšíme se na závod. Dcera trénuje rychlý běh na čas kolem bytovek," vysvětlila Bešťáková.

Výsledky závodu:

1. kategorie: Jakub Hájek (5 let), Eliška Kašparová (5 let),Matyáš Kašpar (3 roky)

2. kategorie: Robin Zachariáš (1. třída), David Matějka (3. třída), Pavel Rašín (1. třída)

3. kategorie: Roman Němec (5. třída), Adam Hájek (4. třída), Karel Veselý (5. třída),

4. kategorie: 1. Jakub Košťál (7. třída)

Iveta Luňáková