„V rokycanském okrese se po týdnu snížil počet chřipkových onemocnění a Rokycanská nemocnice proto od pátečního odpoledne ruší zákaz návštěv hospitalizovaných pacientů. Omezení trvalo týden," uvedl mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

V tachovském okrese je ovšem stále velký počet lidí nemocných chřipkou, která má často komplikovaný průběh u starších ročníků. Nemocnice následné péče proto musí kvůli bezpečnosti svých pacientů zákaz návštěv prodloužit. Omezení bude trvat už třetí týden.

„Pro pacienty je to samozřejmě nepříjemné, když tak dlouho nevidí svoje blízké. Ale mají pro to naštěstí pochopení. Na druhou stranu omezení návštěv neznamená karanténu. Příbuzní sem mohou přijet. Mobilní pacienti k nim mohou sejít nebo sjet výtahem k recepci, chvilku s nimi promluvit, převzít si případně přivezené věci. Ty pochopitelně předáme i imobilním pacientům," řekla náměstkyně pro ošetřovatelskou péči plánské nemocnice Miroslava Kordíková s tím, že pacienti se svými blízkými komunikují přes mobil či internet. Komplikace nemocnici mrzí.

V dalších nemocnicích Skupiny Zdravotnický holding Plzeňského kraje návštěvy omezeny nejsou, ale platí doporučení, aby lidé s příznaky chřipky či nachlazení své návštěvy zodpovědně zvážili, neboť četnější frekvence návštěv zvyšuje riziko přenosu nákazy na pacienty.

„Vývoj chřipkových onemocnění se v jednotlivých nemocnicích sleduje. Nelze vyloučit, že některá z nemocnic k omezení nepřistoupí v průběhu příštího týdne," dodal Kokoška.