"Při jednom turistickém výletě jsme navštívili také výstavu Zdeňka Buriana. Hned jsem si řekla, že by bylo skvělé dostat něco podobného i k nám. Bohužel galerie ve Štramberku mi odpověděla, že putovní výstavu neplánují. Ovšem dali mi kontakt tady na pana Ptáčka," popsala prvotní nápad na výstavu ilustrací Zdeňka Buriana pracovnice Městského kulturního střediska Tachov Alena Mautnerová. Jak dále zmínila, organizace rozhodně nebyla vůbec jednoduchá.

"Původně jsem si myslela, že by se výstava mohla udělat ve dvou místnostech, ale nebylo to tak jednoduché. Museli jsme redukovat. Ale díky bohu se podařilo zapůjčit další výstavní klipy. Zámek totiž disponuje pětadvaceti klipy, původní vize byla pětasedmdesát klipů a nakonec jsme skončili na padesáti pěti klipech."

Během vernisáže výstavy samozřejmě promluvil i samotný sběratel. "Sám vlastním pouze několik knih, zbytek všech vystavovaných obrazů jsou kopie ze všech různých galerií a muzeí, kde se Burianova díla nachází. Velkým překvapením, které se již dnes moc nenosí, byla ochota všech lidí, kterým jsem kvůli Burianově výstavě volal. Od všech jsem dostal sken originálu, poté jsem udělal kopii. Nutno říct, že se jedná o velmi zdařilé kopie. Nejlepší znalec na Burianovo dílo mi dokonce nechtěl věřit, že se u jednoho díla jedná pouze o kopii a ne o originál," řekl během vernisáže Josef Ptáček.

Podle jeho slov je hlavním cílem ukázky děl Zdeňka Buriana především připomenutí tohoto špičkového umělce, na kterého se bohužel čím dál více zapomíná. "Je smutné, že si tohoto umělce nevážíme. Zbytek světa je jím stále fascinován. Například v době, kdy Burian ilustroval Mayovky, kritici ze západu nemohli věřit tomu, že nikdy tuto zemi neviděl. A rozhodně to nebyli pouze oni. I v dnešních dnech se ilustracemi Zdeňka Buriana inspirují, například známý filmový režisér Steven Spielberg ve svém Jurském parku."

Výstava, která je spjata i s nadcházející muzejní nocí, bude k vidění ve dvou patrech zámku v Tachově až do prvního října.

Ježkovy voči se představily v Terezíně
Ježkovy voči se představily v Terezíně