Stavební práce jsou téměř hotovy – nejdelší dobu trvalo vybourat některé příčky. Novinkou bude, že zámek dostane do správy tachovské Městské kulturní středisko. Podle projektové dokumentace bude návštěvníkům objekt otevřen a zpřístupněn letos 17. prosince.

„Zámek se opravuje právě proto, aby mohl být celý  zpřístupněn veřejnosti. V přízemí bude expozice o historii Tachova a Světců. Takto podrobně zpracovaná výstava není ani v muzeu," představila ředitelka Městského kulturního střediska Božena Vaňková.

V patře bude, tak jako dosud, obřadní síň se zázemím. Ostatní místnosti budou přizpůsobeny prohlídkám zámku. Prohlídková trasa se do podzimu vybaví nábytkem, aby mohla být od prosince veřejnosti zpřístupněna.

V dalším podlaží budou dva výstavní prostory. V prvním oddělení se představí fauna a flora Tachova. Ve druhé vzniknou prostory pro zapůjčené výstavy. „Na co budou konkrétně zaměřeny, to zatím nevíme, protože o tom budeme ještě jednat," poznamenala Vaňková.

Město dostalo na rekonstrukci dotaci a část nákladů platí ze svého. V současnosti by měly být ukončeny práce, jako je vybourávání příček a  prostory zámku se tím vracejí do původní podoby z devatenáctého století.

„Provádí se zde nové instalace, to znamená nová elektřina, zabezpečovací zařízení, požární hlásiče a další. Jsou vybourány příčky, které se vybudovaly, když v objektu působil městský úřad," řekl Deníku starosta města Tachov Ladislav Macák.

Zámek se postupně bude vybavovat nábytkem.

„Vybavujeme ho ve spolupráci s pražským památkovým ústavem. Na jiných zámcích se dohledává interiér a mobiliář pocházející z Tachova. Bohužel se nejlépe hledají obrazy, ale s nábytkem je to  horší. Něco se musí nechat restaurovat, něco ne. Ale celkem se daří dát něco málo dohromady," uvedl starosta.