Své znechucení nad situací v aleji neskrývá cyklista Slavomír Štrobl. „Vadí mi nejen to, že jsou v aleji zničené lavičky či altánky, ale také to, že se situace neustále opakuje. Nechápu, jak může někdo vyvrátit celý altán, který má třeba tunu. Jak mohou utrhnout železné zábradlí,“ říká rozhořčeně.  

Město Tachov vysílá do těch míst své strážníky, zatím bezúspěšně. V aleji se nepodařilo žádného vandala přistihnout. „Mají od nás příkazy, jenže tam nemohou zajíždět autem, není možné, aby tam byli trvale. Chodí na pochůzky nepravidelně, aby si na to případný pachatel nezvykl,“ popisuje starosta Tachova Ladislav Macák.

Na vandaly se chystá past. „Připravujeme další opatření, které by mělo vést k dopadení pachatelů. Tam, kde podobný způsob používají, mají s chycením vandalů úspěchy,“ uvádí starosta. Více konkrétní však nechce být z důvodů prozrazení. Jen dodává: „Alej je poměrně dlouhá, rozsáhlá. Strážníci tam jsou dobře vidět. Také proto chystáme další možnosti k odhalení těch, kdo zařízení ničí,“ vypověděl Macák. Podle jeho slov se strážníkům daří některé případy demolování zařízení v Tachově úspěšně řešit. Šlo o ničení odpadkových košů ve městě a vandalismus u Rychty.

Vandalové obírají Tachovany o peníze, které by město mohlo investovat například do nových dětských hřišť. To přidělává vrásky také vedoucímu investičního odboru. „Je to na hlavu padlé. Jestli si skupinka mladých chce vybíjet energii, tak proč ničením a rozbíjením?“ Pozastavuje se nad počínáním některých spoluobčanů Pavel Bluma.      „V Tachově mají mnoho jiných možností seberealizace,“ říká a dále popisuje: „Je totiž čím dál tím více věcí k ničení. Ač se to někomu na první pohled nezdá, je více košů, laviček, hřišť. Dříve na sídlišti bylo dětské hřiště jen v podobě pískoviště. To se nedalo až tak poškodit,“ vysvětluje Bluma.  Tam, kde jsou dnes dětská hřiště, tak mají různé průlezky a herní prvky. „Ne vše může být z oceli a dřevěné věci se dají snadno poškodit.“

InfografikaPro ty, kdo si potřebují dokazovat svoji sílu a jedinečnost na městském mobiliáři, má Pavel Bluma vzkaz. „Jejich přičiněním každý rok přijdeme o jeden nový chodník o délce 300 metrů, nebo o jedno dětské hřiště, nebo o tři nové autobusové zastávky.“

V posledních několika letech vynakládá totiž město Tachov na odstranění škod po vandalech na městském mobiliáři ročně částku 250 až 300 tisíc korun. Z toho 10 – 25% spolkne památná alej do Světců. V rozpočtu je na městský mobiliář pro letošek vyčleněno 500 tisíc. „Tyto peníze jsou primárně určeny na opravu zastaralého městského mobiliáře a na vybudování, či obnovu jednoho dětského hřiště. Pokud se tedy na opravy po vandalech vynaloží 300 tisíc, nebude moci město z vyčleněných prostředků nové hřiště postavit, nebo nebude mobiliář v dostatečném rozsahu obnovován,“ vypočítává Bluma.