V neděli se mezi kužely proháněli silné vozy dospělých jezdců. Vše pod patronací německého autoklubu ADAC. „Byli jsme požádáni, jestli se zde může konat toto mistrovství Bavorska. Proč ne, rádi jsme to německému klubu umožnili. Podporujeme tak přeshraniční spolupráci, která je sice hodně deklarovaná, ale pak je mnohdy málo vidět," sdělil Deníku ředitel letiště Pavel Novák. „Když nebyla letošní automotopárty, tak se snažíme za podpory nadšenců alespoň něco zde udržet v chodu."

Nejde o setkání mladistvých, kteří se jen tak chtějí vyřádit s autem. „Vše je pod přísnou kontrolou, musí být organizováni, kužely jsou rozmístěny přesně podle stanovených regulí. Snahou je dostat k nám to, co už na západ od našich hranic je téměř běžnou záležitostí," řekl Novák s tím, že jde také o podporu jazykových dovedností. „Když jsou naši kluci u toho auta a mluví spolu, byť lámanou němčinou, tak si vytváří motivaci zvládnout jazyk."

Slalom mezi kužely, zvládnutí vozu před překážkou a to vše na čas. Řidiči jezdili se stejnými vozy o výkonu devadesát čtyři koní. Takové byla také kritéria soutěže bavorského mistrovství. „Jde o následnou výchovu po cvičení na motokárách řidičů do patnácti let věku. Pak nastoupí na trať jezdci do osmnácti let. Poskytujeme jim vlastně vzdělání, když si budou chtít udělat řidičák, aby zvládali jiná auta bez toho, aby byli nebezpeční při ježdění," popsal Alfred Haubner z německého Motosportklubu v Tirschenreuthu. Tato soutěžní skupina tedy nemá řidičské oprávnění. Pak má klub ještě jednu skupinu do 23 let. „Tato skupina má u nás následný výcvik poté, co řidičák získali."

Pořadatelé připravili speciální trať a smyslem závodu bylo rychle reagovat na překážky a mít auto pod kontrolou. V neděli nastoupili na trať řidiči všech kategorií včetně těch s upravenými silnými vozy.

Bavorské mistrovství a podpora přeshraniční spolupráce je jednou z akcí, na které se podílí letiště Kříženec. Další snahou je obnovit automobilové cvičiště. „Za přispění Euroregia Egrensis dáváme dohromady společně s autoklubem z Tirschenreuthu auto cvičiště nedaleko od letiště. Jde o areál bývalé vojenské autoškoly. Máme vyřízené dotace a po dvaceti letech bude opět fungovat," dodal Pavel Novák.