V konečné podobě je k dostání nástěnný kalendář, nyní nově s poděkováním, pojetím i grafikou. Na pomoc si Tomáš Motl povolal kolegu.

„Do projektu charitativního kalendáře jsem se rozhodl zapojit dobrého kamaráda a fotografa Davida Sochora. Po společné úvaze jsme se rozhodli nafotit kalendář venku. Chceme, aby byl kalendář každý rok v něčem trošku jiný," představil fotograf Tomáš Motl.

V kalendáři jsou jako minulý rok nafoceny dívky z okolí Tachova. Nově se jim pro tento rok podařilo přemluvit i dva muže. Pro tentokráte jsou zde nafoceni psi modelů a modelek. Většina tváří útulku dlouhodobě pomáhá, stejně jako Jitka Dušková: „Snažím se pomáhat focením nových psích přírůstků v útulku a mé fotografie následně používá provozovatelka do inzerátů. Podporuji útulek i materiálně a finančně. Když můžu alespoň maličko pomoct pejskům, co nemají domov, tak ráda pomůžu."

Stejně tak byla spoluprací potěšena i Hana Hemzáčková ze Starého Plzence, stejně jako Jitka Dušková je součástí útulku již několik let: „Jelikož mám doma charitativní kalendář Psího útulku U Šmudliny na rok 2014, byla jsem nabídkou stát se s našimi pejsky součástí kalendáře na rok 2015 velmi potěšena. A i když jsem samozřejmě váhala, jestli vše zvládneme tak, aby byla fotografie použitelná, nakonec zvítězil pocit, že to pro pejsky v útulku zvládnout musíme a šli jsme do toho. Já s trémou, hafani téměř profesionálně. Prodej kalendáře mi přijde jako skvělý nápad."

Se psy z útulku se fotit nedalo. Ne, že by nebyli k nafocení, ale šlo o to spojit pózování, spolupráci s neznámými lidmi. Takže psi většinou nechtěli poslouchat, hledali nějakou pochutinku nebo se chtěli mazlit. „Proto přišla na řadu volba použít své vlastní domácí mazlíčky," představila Eliška Horvátová, zástupce vedoucího útulku v Tachově.

I když se někdy pracovalo ve stresu, počasí ne vždy přálo, psi ne vždy spolupracovali, podle fotografa Tomáše Motla to prý za to stálo: „Nelze ani zhodnotit, na kterém kalendáři se lépe pracovalo. Každý měl své světlé i slabé chvilky. Tento rok se bojovalo s počasím."

Penězi z prodeje nástěnného charitativního kalendáře bude hrazena hlavně veterinární péče, která je dost nákladná. Mimo útulek je kalendář možné zakoupit v papírnictví na náměstí v Tachově, v kadeřnictví obchodního domu Kaskády v Tachově.

„Již teď se plánuje koncept kalendáře na rok 2016. Připravujeme nábor modelek. Počátkem roku začneme shánět sponzory," ukončil fotograf Motl.