„Tašku našel v lese za Lesnou asi před měsícem Jaroslav Kubíček,“ říká o nálezu František Soukup, člen tachovských hledačů klubu HP. Fotografie nálezu pak umístil na internetové stránky, které se podobným nálezům věnují. „Ozval se mi jeden sběratel, že dokumenty zrestauruje a pak nám dá fotky z dokumentů. Tak jsem mu je poslal. Uvidíme, zda se mu to povede,“ dodává Soukup s tím, že nalezené věci pochází z období druhé světové války. Jedním z dokumentů je například listina podepsaná jistým majorem z Tachova.

Je až s podivem, kde tašku hledači objevili. „V lese za Lesnou, směrem na hranice v místech, která jsme dříve asi stokrát s detektory prošli a byli jsme přesvědčeni, že tam už nic není. Tak neustále platí, že kdo nehledá, nic nenajde,“ poukazuje Soukup.

Tachovští hledači se krom vlastního hledání už roky starají o obnovování drobných kamenných památek, které mnohdy opuštěné a poničené upadly v zapomnění. Ty povalené postaví, rozbité opraví a zlepší i místo v blízkém okolí. Vše bez nároku na honorář a jak říkají krom dobrého pocitu z toho mají prospěch hlavně všichni ti, pro které jsou drobné památky dědictvím předchozích generací a například rádi taková místa navštěvují.

Bouřka, která se prohnala v noci na pátek nad Tachovskem, ničila zejména na Černošínsku. Lidé mají poškozená auta, skleníky, úrodu na zahradách, kroupy zabíjely i ptáky.
FOTO: Takové kroupy jsme ještě neviděli, říkají v Černošíně