Sezóna mláďat začíná a už jsou lidmi hlášeny první nálezy opuštěných mláďat zajíců polních. Ochránci přírody i myslivci jako každý rok upozorňují na to, že ne všechna mláďata jsou svými rodiči opuštěna. „Pomalu, ale jistě začíná jaro a s tím přichází pro všechny záchranné stanice spousta práce a starostí s nalezenými mláďaty. Chtěl bych upozornit na to, že ten, kdo najde v přírodě volně žijícího živočicha, paroží, vejce pernaté zvěře a odnese si ho domů, dopouští se trestného činu pytláctví," upozornil Karel Bobál ze Záchranné stanice živočichů ve Studánce.

Když najdete v přírodě osamocené mládě, tak ho nechte na místě a v žádném případě neodnášejte. Na devadesát procent má nedaleko rodiče, kteří o něm ví. Ve zbývajících případech jde většinou o poranění, úhyn, pytláctví.

„Pokud si budete na sto procent jistí, že mládě je opravdu opuštěné, kontaktujte nejbližší záchrannou stanici, myslivecké sdružení – myslivce, popřípadě policii České republiky, veterináře, obecní úřady," upřesnil.

I myslivci se přimlouvají za to, že lidé by rozhodně mláďata sbírat neměli. Vše si příroda zařídí sama. S vypouštěním ochočených mláďat zpět do volné přírody je pak obrovský problém.

„Lidé nám většinou nevolají a neptají se, co s nalezenými mláďaty. Obrací se hlavně na záchranné stanice," řekl Pavel Nečas z Okresního mysliveckého spolku Tachov.

Také psi by měli být na vodítku, aby se nestalo, že mláďata přinesou v tlamě. „Mláďata zajíců se těžko vykrmí, většinou stejně zahynou. Srnče se sice vykrmit dá, ale pak je problém s navrácením do volné přírody. Protože je ochočené, může se stát, že přijde o život, protože ztratí přirozenou plachost. Lidé by si mláďat tedy neměli všímat," dodal.