O problému se hovořilo tento týden na veřejném jednání třemešenského zastupitelstva.

„Lidé zaplatí stokorunu za každý kubík plus daň z přidané hodnoty. Každá nemovitost má nárok na čtyři kubíky, jsme ale ochotni tolerovat i pět kubíků," uvedl starosta obce Ladislav Kletečka.

„Prodali jsme občanům asi sto dvacet kubíků. Problém se vyskytl v Pavlíkově. Byl jsem upozorněn na to, že si lidé ve dvou nemovitostech udělali dřeva víc, ale nahlásili jen čtyři kubické metry," uvedl hajný Josef Černý. „Došel jsem si to osobně překontrolovat a byla to pravda. Považuji to za podraz, krádež a bude-li se to opakovat, těmto občanům už se žádné dříví prodávat nebude," dodal.

Oni nepoctiví občané pak zaplatili za každý kubík navíc nejnižší cenu, za kterou obec dřevo prodává, což je něco přes sedm set korun. K tomu je třeba připočíst DPH. Dopis manželů Bobálových, který přišel na třemešenskou radnici upozorňoval na podobné praktiky v dalších rodinách.

V současnosti v Třemešném a spádových obcích Bezděkov, Dubec, Nová Ves a Pavlíkov evidují sto pět žádostí o zvýhodněný nákup palivového dřeva.

Třemešné v současnosti hospodaří na 375 hektarech lesa. Ač tomu tak vinou špatného zpeněžení dřeva dříve nebývalo, přinášejí nyní slušný peníz do obecní pokladny. „Letos už jsme prodali 2700 kubíků za částku řádově pět milionů korun," uvedl starosta Kletečka.

„Zalesnili jsme holiny. Celkem jsme vysázeli 65 tisíc sazenic na dvanácti hektarech," uvedl hajný Josef Černý na jednání zastupitelů. Brigádnicky se na této činnosti podíleli členové nejrůznějších spolků, například myslivci, fotbalisté a další.

Účast na jednání zastupitelů byla pro Josefa Černého poslední, odchází blíž svému rodišti. Novým hajným , který se bude starat o obecní lesy, se stal Petr Záhoř.