Němčina je ve školách našeho okresu na ústupu. V posledních letech ji doslova převálcovala výuka angličtiny. Stále více se na Tachovsku vyučují také jiné evropské cizí jazyky, například francouzština nebo španělština. Vyplývá to z průzkumu, který zpracoval Tachovský Deník.

„Angličtina je světový jazyk, všude se s ní domluvím. Navíc je pro mě lehčí než němčina,“ říká Martin Kruba z Tachova, žák zdejšího gymnázia. Jestliže ještě v polovině devadesátých let byl poměr žáků učících se anglicky nebo německy zhruba jedna ku jedné, dnes je situace jiná. Potvrzuje to Irena Jirotková, ředitelka tachovského gymnázia.

„Žáci, kteří studují v prvním a v druhém ročníku dávají ze dvou třetin přednost angličtině. Přesto je počet vyučovacích hodin obou jazyků stejný,“ řekla Jirotková. Nejen studenti základních a středních škol na našem okrese preferují výuku Shakespearova jazyka. Tento trend je znatelný i v tachovském vzdělávacím středisku.

„Nyní běží v našem centru pět kurzů angličtiny oproti dvěmy kurzům němčiny,“ říká Jan Petruň, ředitel tachovského Revisu. „Je to pro mě docela záhada, zvlášť když uvážíme, že je u nás spousta pracovních míst na kterých se němčina přímo vyžaduje a mnoho lidí z Tachovska pracuje v Německu,“ diví se nad nezájmem o němčinu Petruň. „Ono je to vlastně dáno i zákonem, který ukládá, že angličtina se musí nabízet na základních školách. Tento jazyk je také světovější a dnes se i s Němci domluvíte anglicky,“ shrnuje své postřehy, proč má tento jazyk navrch, Jirotková.